Kezdeményezés

2020.01.16. 17:29

Ahol tudnak, idén is segítenek a szarvasi ótemplomi angyalok

Tavaly tizennyolc alkalommal szervezett ételosztást az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség, melynek eredményeképpen mintegy 18 ezer adag ételt osztottak ki. A nagy sikerű karitatív akció során idén hetedik alkalommal indul útjára az Angyali segítség az Ótemplomból elnevezésű kezdeményezés, mely főként a karácsony utáni, fajsúlyosabb, téli időszakot célozza meg.

Balázs Anett

Segítenek a rászorulóknak, sokan csatlakoznak az Ótemplomból induló kezdeményezésekhez /Fotó: BMH/

Lázár Zsolt esperes elmondta, 2019-ben akciósorozataik legnagyobbikát sikerült megvalósítaniuk, melynek során csak január és április között kilenc osztást szerveztek, alkalmanként 800 adag ételt sikerült hátrányos helyzetűekhez eljuttatni. Emellett januárban bő egy héten keresztül – a hideg időszakra való tekintettel – a szenvedélybetegklubban krízisszállót üzemeltettek. A napi 24 órás lehetőséggel átlagosan 10-12 fő élt, akik vagy az utcáról, vagy fűtetlen helyiségekből költöztek be ideiglenesen. A téli hónapokban folyamatosan érkeztek hozzájuk az élelmiszer- és ruhaadományok is, amelyeket napi rendszerességgel osztottak szét a rászorultak között. Több mint 100 kilogramm felajánlott tartós élelmiszer mellett több száz kilogramm téli ruha talált gazdára.

A kampány egész évben folytatódott, összesen 17 nagyszabású ételosztást tartottak Szarvason, egyet pedig Csabacsűdön, melyek során mintegy

18 ezer adag ételt biztosítottak. A segítségnyújtás mellett célul tűzték ki azt is, hogy felhívják a figyelmet azokra, akik nehéz körülmények között élnek, s rávilágítsanak arra, hogy egy kis odafigyeléssel sokan tehetnek a helyzetük javításáért.

Segítenek a rászorulóknak, sokan csatlakoznak az Ótemplomból induló kezdeményezésekhez /Fotó: BMH/

– Vannak bizonyos dolgok, amiket megszokott a szemünk. Azt szeretném kérni, hogy ne legyen természetes az, ha megtévesztett, átvert, csellengő embereket látunk a városban vagy éppen a környékbeli tanyákon. Ne legyen természetes, hogy csendben maradunk, és nem szólunk, ha ilyen dolgokat tapasztalunk – hangsúlyozta Lázár Zsolt. Hozzátette, a csicskáztatás további teherként sújthatja a kilátástalan helyzetbe kerülteket.

– Hetente találkozunk újra olyan emberekkel, akiket megtévesztenek és akik Budapestről vagy más, vidéki nagyvárosokból érkeznek Szarvasra, itt pedig különböző, hamisan kapott ígéretekkel próbálnak érvényesülni. Ez rendszerint nem sikerül, ilyenkor valamelyik ellátórendszerhez kerülnek – fejtette ki Lázár Zsolt.

Az idei tervekről szólva Lázár Zsolt elmondta, a vízkereszttől húsvétig tartó időszakban további öt ételosztást terveznek. Az elsőt múlt hét vasárnap tartották, azt követően pedig január 19-én, 26-án, február 2-án és 23-án várják a rászorulókat egy-egy adag meleg ételre. A pénzügyi háttérről szólva kiemelte, a gyülekezetek perselypénze és a vállalkozói felajánlások jelentik a legnagyobb segítséget. Ezeknek köszönhetően már megteremtették az ételosztások fedezetét, de további alkalmak megvalósítására még várják az adakozókat, valamint a Re-Formáló Egyesülettel együttműködve fogadják a felajánlásokat a Vajda P. utca 7. szám alatt elhelyezett ételdobozba is.

Oncsik János, az Ótemplomi Szeretetszolgálat munkatársa kiegészítésként elmondta, a Napraforgó Klub minden nap fél 8 és 16 óra között várja a szükséget szenvedőket és a felajánlásokat. A krízisközponttal kapcsolatban előrevetítette, amennyiben az időjárás indokolja, vörös kódtól függetlenül is megteszik a szükséges lépéseket.

Ha nem hordjuk, adjuk oda

– Akinek van, felelősséggel tartozik azokért, akik hiányt szenvednek – ekképp foglalta össze Lázár Zsolt ez évi akciójuk üzenetét, amely a ruhagyűjtésre is kiterjed. Az „amit két éve már nem vettél fel, azt valószínűleg sohasem fogod” gondolat mentén született kezdeményezés keretében elsősorban meleg ruhákat, cipőket, takarókat, törölközőket, gyermekholmikat várnak. Ezeket majd a nélkülözők között osztják szét.

Az Újtemplommal közösen tartós élelmiszereket is gyűjtenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában