Kardoskút

2019.12.23. 09:05

Rekordszámú daru állomásozik a Fehér-tónál

Több mint 17 ezer daru állomásozik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon. December közepén ilyen sok darut korábban még nem regisztráltunk.

kmnp.hu

 

A Körös-Maros Nemzeti Park heti számlálása során derült ki, hogy a darvak száma az előző heti 7800-ról 17 ezerre növekedett. Ez azért is furcsa, mert a meleg idő hatására a darvak általában korábbi helyükön maradnak, nem jellemző, hogy még délebbre húzódnának.

Fotók: Verseczki Nikoletta

Most viszont az enyhe időben szinte egyik napról a másikra megduplázódott a létszámuk. Más években a legtöbb, daru általában november közepén tartózkodik a Fehér-tavon, akkor egyedszámuk meghaladhatja a 25 ezer példányszámot.

A tó feltöltöttsége jelenleg csupán 20 százalékos. A nagyon enyhe és csapadékszegény időjárás következtében a vízborítottság rohamosan csökken, ennek ellenére 20 ezer fölött van a Fehér-tónál éjszakázó vízimadarak száma. A darvak mellett nagy lilikekből is több mint kétezer tartózkodik a területen. A képet a különféle récefajok nászruhás példányai színesítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában