Békés megye

2019.12.17. 16:18

Öten kaptak díjat a nemzetiségi ünnepen

A nemzetiségek napja alkalmából szervezett díszünnepséget kedden Kondoroson, a kultúrházban a megyei önkormányzat a helyivel közösen. Az elmúlt évtizedekben rengeteg tett a szlovákságért Frankó Anna, a romákért Jónás Jánosné, a németekért Pintér Edit, a lengyelekért Tóth Olga, a románságért Fenyvesi Tivadar; erőfeszítéseiket most elismeréssel díjazták.

L. B.

Fotó: Imre Gyorgy

A szarvasi Frankó Anna a helyi szlovák suli pedagógusa, arra törekszik, tanítványai megszeressék és minél inkább elsajátítsák őseik nyelvét, tradícióit. A szlovák önkormányzat az elnöksége alatt újította fel a tájházat. Nemzetiségi programok fűződnek a nevéhez, valamint egy könyv, amiben a szlovák hagyományokat gyűjtötte egybe.

A szarvasi Jónás Jánosné 2014-től a megyei roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. Tanítóként végzett, majd esélyegyenlőségi és kisebbségvédelmi igazgatási menedzseri képesítést, később kisebbségpolitikusi diplomát szerzett. Több éve foglalkozik a Békés megyei roma lakossággal, segíti a pályázati lehetőségek felkutatását, szeretne népismereti könyvet kiadni.

Zalai Mihály, Emil Kuchár, Frankó Anna, Jónás Jánosné, Pintér Edit, Tóth Olga, Fenyvesi Tivadar, Tolnai Péter, a megyei közgyűlés tanácsnoka, Mucsi András, a társadalmi kapcsolatok bizottságának elnöke /Fotó: Imre György/

Az almáskamarási Pintér Edit a helyi általános iskola igazgatója, fontos szerepet játszott abban, hogy vezetése alatt nyolc osztállyal újranyitotta kapuit a Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola. Szívügyének tekintette, tekinti a német nemzetiségi identitástudat felvételét, a hagyományok ápolását, a sváb receptek felkutatását.

A békéscsabai Tóth Olga előbb a gépészeti és számítástechnikai, majd a Trefort Ágoston középiskolában – ahol mintegy húsz évet dolgozott – alakított fiúkórust. A diáksággal megszerettette a lengyel kultúrát és megismertette a lengyel történelmet is. A fiúkórussal évek óta rendszeresen járnak a lengyelországi Myslenice városába.

A lőkösházi Fenyvesi Tivadar Kétegyházán született, 45 éven át dolgozott első és egyetlen munkahelyén, a lőkösházi általános iskolában, ahol a románt fakultatív nyelvként oktatta. Egész életében versenyszerűen sportolt, neki köszönhetően a futball mellett a kézilabda is meghonosodott Lőkösházán. A tanítás mellett aktívan részt vett a közéletben is.

Békében élnek

Ribánszki Péter polgármester elmondta, Kondoroson őrzik a csárda kapcsán betyárvilág, valamint a szlovákság hagyományait, a várost a legendák földjének nevezte. Kondorost 1875-ben telepítették újra, főleg Szarvasról evangélikus szlovákokkal. A közel 5 ezer lelkes településen 110-en vallják magukat szlovák nemzetiségűnek, az óvodások és általános iskolások kapnak szlovák nyelvi nevelést.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: érdemes felismerni, hogy mekkora értéket jelent egy-egy nemzetiséghez tartozni. Hozzátette: az elmúlt 300 év bizonyította, Békés megyében sikerült a testvériséget megvalósítani, a nemzetiségek békében, egymást tiszteletben tartva éltek és élnek. Úgy véli, Békés megye akkor marad sokszínű, ha vannak és lesznek, akik az értékeket továbbviszik.

Ünnepi beszédében Emil Kuchár szlovák főkonzul hangsúlyozta: a régiót a nemzetiségek teszik gazdaggá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában