Modern városok

2019.12.04. 11:23

Napelempark épül Békéscsabán a csarnok mellett

Elindulhat Békéscsabán az okosváros kialakítását célzó projekt első üteme, amelynek során napelemes erőművet, valamint villamosenergia-tárolót építenek a városi sportcsarnok melletti területen – jelentette be a közelmúltban sajtótájékoztatókon Szarvas Péter polgármester és a Fidesz-frakció képviseletében Opauszki Zoltán tanácsnok.

Licska Balázs

Szarvas Péter polgármester és Opauszki Zoltán tanácsnok sajtótájékoztatókon ismertették a minap, hogy egy 1,3 megawatt teljesítményű napelemes erőművet, valamint­ mellé egy 2,4 megawatt kapacitással rendelkező villamosenergia-tárolót építenek a jövőben a városi sportcsarnok melletti területen: mindez a Modern Városok Program keretében történhet meg.

A tervek szerint a megtermelt és rögtön fel nem használt villamos energiát el is tárolja majd a rendszer /Illusztráció: Shutterstock/

A fejlesztés egyedülálló és előremutató, mert bár napelemparkokra van példa Magyarországon, arra, hogy a megtermelt és rögtön fel nem használt villamos energiát tárolnák, egyelőre nincs. A napelemek egy részével parkolókat fednek le, egy része pedig földre telepített tartószerkezetekre kerül. A tárolókat, vagyis akkumulátorokat és a további berendezéseket konténerekben helyezik el.

A nagyberuházás részét képezi az úgynevezett okoshálózati rendszer, illetve hálózati csatlakozási pontok kialakítása. Ez azért fontos, mert a rendszerre rákötnék egyrészt a felújítás alatt álló városi sportcsarnok épületét, valamint a leendő új multifunkcionális sportcsarnokot és sportuszodát, továbbá például a vívócsarnokot és a cselgáncsosok számára létesülő edzőközpontot is, illetve azokat az intézményeket, amelyekre az elmúlt időszakban napelemeket telepítettek.

A projekt része egy látogatóközpont kialakítása is, aminek fő feladata a szemléletformálás, illetve az okoshálózati rendszer bemutatása az érdeklődők számára. Az egész beruházással az a cél, hogy a meglévő és épülő létesítmények villamosenergia-igényét a lehető legnagyobb részben megújuló energiákból biztosítsák Békéscsabán, illetve, hogy ezáltal mérsékelhessék az önkormányzat fenntartásból eredő költségeit.

A beruházás hamarosan indulhat, mivel a békéscsabai közgyűlés kiválasztotta, melyik cég végezheti el a munkálatokat: ez pedig a szigetszentmiklósi székhelyű Infoware Vállalkozási és Kereskedelmi Zrt., amely nettó 2 milliárd 652 millió forintos ajánlatot tett.

Hasznosítanák a geotermikus hőt is

A békési megyeszékhely a Modern Városok Program részeként az okosváros projektre, azaz a komplex energetikai programra 15 milliárd forint támogatást nyert el. Ennek részeként a geotermikus hőt szintén hasznosítanák, lenne egy kitermelő- és két visszasajtoló kút: mindhárom talpmélysége a jelenlegi tervek szerint 2450 méter. A kutakat vezetékkel kötnék össze, és a kitermelt termálvíz egy hőközponton keresztül adná át a hőenergiát a fogyasztókat ellátó rendszernek. A város ezen beruházás esetében is lefolytatta a közbeszerzési eljárást, azonban senki nem jelentkezett, hogy megcsinálná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában