Békéscsaba

2019.12.23. 12:00

Koncertre, fánkozásra hív a zsidó hitközség

Hanukai koncertnek ad otthont december 29-én, vasárnap 17 órakor a zeneiskola Bartók-terme, az eseményt a Békéscsabai Zsidó Hitközség szervezi – jelentette be a hétfőn a ligeti zsinagógában tartott sajtótájékoztatóján dr. Moskovits Sándor, a hitközség elnöke, valamint Horváth Sándor, a hitközség elöljárósági tagja. Az ingyenes koncerten Gerendás Péter és zenekara lép fel – és a műsort színesíti Hajtmann Ildikó is –, azt követően közös fánkozásra várják az érdeklődőket.

L. B.

Horváth Sándor elmondta, a hanuka nem egyházi, hanem társadalmi ünnep, a vidámságról, az örömről szól. Évtizedeken keresztül csupán családi ünnepnek számított, az elmúlt években viszont kikerült a nyilvánosság elé, közösségi színtereken is ünneplik. Békéscsabán is igyekeznek feleleveníti a hagyományokat, nyitni az emberek felé, megmutatni, létezik a zsidó hitközség.

A fánkozás szintén egy tradíciót elevenít fel, a lényeg, hogy a hanuka idején bőséges olajban sült étkeket készítenek.

Hozzátették, a Bartók-terem nagyjából 80-100 érdeklődőt tud befogadni, a várakozásaik szerint a rendezvény telt házas lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában