Békéscsaba

2019.12.26. 15:32

Hatszázmilliós beruházás indul

Újabb fejlesztések indulnak Békéscsabán a közeljövőben a Munkácsy-negyed kapcsán, a Modern Városok Program keretében. Vadonatúj állandó kiállítás nyílik a múzeumban, korszerűsítik az emlékház épületét és a mellette lévő Omaszta parkot, valamint a múzeum környékén lévő közterületek ugyancsak megújulnak a Széchenyi utcában és a Derkovits soron.

Licska Balázs

– Haladnak a Munkácsy-negyed kialakítását célzó projektek, és újabb beruházások indulhatnak, mivel a városi közgyűlés a legutóbbi ülésén kiválasztotta, mely munkálatokat mely cégek végezhetik el – mondta sajtótájékoztatókon Szarvas Péter polgármester, valamint a Fidesz-frakció nevében Opauszki Zoltán tanácsnok. Összesen 600 millió forintos fejlesztések jönnek.

A Munkácsy múzeumot és közvetlen környezetét egyaránt érinti majd a beruházás /Fotó: Kiss Zoltán/

Egyrészt vadonatúj állandó kiállítás nyílik a múzeumban, a kiviteli terveket, illetve magát a kivitelezést is a budapesti Rio Lámpastúdió Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. készítheti, végezheti el, 274 millió forintért. Közel 1000 négyzetméteren várható fejlesztés. Az alagsorban megismerhető lesz a múlt a földtörténeti kezdetektől a török korig, a földszinten a város 18. századi újratelepítésétől szinte napjainkig. Opauszki Zoltán szerint rendkívül színvonalas tárlat nyílhat, mind jellegében, mind interaktivitásában hasonló lesz a békéscsabai kiállítás, mint amilyen látható a gyulai Almásy-kastélyban.

Másrészt megújul a Munkácsy emlékház és a mellette lévő Omaszta park: a munkákat a békéscsabai Kopp Export-Import Kft. végezheti el 240 millió forint értékben. A volt Steiner–Omaszta-kúriában például rendbe teszik a zöld szalonban található mennyezeti freskót, és szintén érdekesség, betekintő nyílást alakítanak ki a kamrahelyiségben. A meglévő faszerkezetű ablakok, ajtók megmaradnak, azokat korszerűsítik, mint ahogy az épület külső-belső vakolatjavítása, a teljes épület külső-belső festése, mázolása szintén szerepel a tervek között. A keleti homlokzat teraszára napvitorla-lefedést készítenek.

A melléképületet ugyancsak korszerűsítik, építészeti és elektromos munkák is napirenden vannak. Emellett építenek egy górét. A fejlesztés az Omaszta parkot ugyancsak érinti, ahol sétányokat alakítanak ki, azok megvilágítást is kapnak. Opauszki Zoltán hangsúlyozta, hogy az Omaszta park eddig zárt volt, viszont nyitottá teszik, a békéscsabaiak így egy újabb közparkkal gazdagodnak.

Harmadrészt a múzeum környezetében lévő közterületeket teszik rendbe, a munkára a békéscsabai Galéria Invest Kft. adta a legkedvezőbb ajánlatot, 85 millió forint értékben. Opauszki Zoltán kiemelte, megújul a Munkácsy híd, cserélik a korlátot is, és a híd látványában a festőgéniusz korát idézi majd. Emellett térburkolatú járda épül a Derkovits soron, a polgármesteri hivatal hátsó kerítését lebontanák, helyére téglakerítést építenének kovácsoltvas betéttel és kapuval. Továbbá a Széchenyi utcában is megújul a járda a római katolikus templomig, áthelyezik a buszmegállót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában