Békés megye

2019.12.15. 11:25

Életet menthet egy megfelelő szén-monoxid-érzékelő

Javában tart a fűtési szezon, emiatt egyre többször vonulnak a tűzoltók szén-monoxid-szivárgás, a csendes gyilkos jelenléte miatt. A katasztrófavédelemnél hangsúlyozták: a megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők életet menthetnek.

Licska Balázs

Szén-monoxid-jelző készülék felszerelve. Képünk illusztráció.

Fotó: Mészáros János

Gombos Erik megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, idén eddig közel negyven olyan esethez riasztották a tűzoltókat Békés megyében, ahol igazolást nyert a csendes gyilkosnak is nevezett szén-monoxid jelenléte, és ami miatt beavatkozásra volt szükség. Az esetek közel negyede csak az elmúlt másfél hónapban következett be.

A legtöbb esetben már a szén-monoxid-érzékelők riasztottak, és azért értesítették a tűzoltókat, hogy további méréseket végezzenek el: ilyenre volt példa múlt hét csütörtökön Békéscsabán, egy Munkácsy téri lakásban. Ám elmúlt hétvégén nem ez történt: Szabadkígyósról és Sarkadról is olyan személyi sérüléssel járó eset miatt érkezett segélyhívás, amely akár tragédiába is torkollhatott volna.

Csak olyan érzékelőt vegyünk, amely megfelelő minőségű és van hozzá magyar nyelvű utasítás /Fotó: MW/

A szén-monoxid nem véletlenül kapta a csendes gyilkos elnevezést. Hiszen színtelen, szagtalan mérgező gáz, ami tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei – mint a rosszullét, a szédülés, a fejfájás, a hányinger és a fáradtság – könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas koncentráció esetén ájulás és néhány percen belül halál is beállhat.

Évente országosan 400 esetben vonulnak a tűzoltók szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő esethez. Bár az esetek gyakorisága nő a téli időszakban, fontos tudni, egész évben jelen lévő veszélyről van szó. Jellemzően azért fordulhat elő a probléma, mert nem megfelelően alakították ki a nyílt lánggal égő berendezést – ilyen például a régi átfolyós vízmelegítő, nem biztosított a nyílt lánggal égő berendezés levegő-utánpótlása – például az újonnan beszerelt, jól szigetelő nyílászárók miatt –, esetleg elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása vagy a kéményseprés.

Mi az a ppm?

Mivel a gáz kis koncentrációban is igen mérgező, speciális mértékegységben, ppm-ben – parts per million, milliomod részben – mérik a jelenlétét. Egy ppm-nyi gáz jelenléte annyit jelent, hogy egy köbméter levegőben egy köbcentiméter van belőle. Tehát, ha a lakás levegőjének 1,28 térfogatszázalékát eléri a koncentráció, három percen belül halált okoz a gáz.

Gombos Erik felhívta a figyelmet, érdemes szén-monoxid-érzékelőt felszerelni. Azonban csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad ilyen készülékeket vásárolni, olyat kell keresni, ami megfelelő minőségű és amihez van magyar nyelvű használati utasítás. A pár ezer forintos érzékelők jellemzően nem megfelelők, azok hamis biztonságérzetet kelthetnek. A katasztrófavédelem az oldalán közzétette a fogyasztóvédelmi hatóság által bevizsgált, megfelelőnek és nem megfelelőnek minősített érzékelők listáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában