Békés megye

2019.11.09. 20:00

Teret hódítanak a naperőművek

Egyre nagyobb teret nyernek a napelemes kiserőművek, a napelemek Békés megyében. Adottságaink jók, hiszen térségünkben magas a napsütéses órák száma, az önkormányzatok pedig az általában pályázati támogatások segítségével elkészülő projekteknek köszönhetően több célt is megvalósítanak.

Papp Gábor

20191031 Békés Kálmán Tibor polgármester Békésen a napelemes fejlesztéseket mutatja. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Az elmúlt időszakban számos önkormányzati tulajdonú épületre kerültek napelemek, naperőművek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) elnyert támogatások segítségével Békésen – nyilatkozta hírportálunknak Kálmán Tibor, Békés polgármestere. Mint elmondta, harmincnyolc békési ingatlanra telepítettek napelemeket az elmúlt hónapokban, amelyek éves szinten mintegy 515 ezer 813 kWh áramot termelnek. Ez egy esztendőben több mint 25 millió forint megtakarítást jelent.

Kálmán Tibor kérdésünkre kifejtette, a fejlesztésnek köszönhetően csökkennek a városüzemeltetési költségek, az így megtakarított összeget pedig konkrét beruházások önerejének finanszírozására fordítják.

Kálmán Tibor elmondta, Békésen számos épületre kerültek már napelemek /Fotó: Imre György/

– Természetesen nem mellékes szempont, hogy csökken a károsanyag-kibocsátás, amivel hozzá tudunk járulni, hogy a lehető legegészségesebb környezetet adjuk át a következő nemzedékeknek – tette hozzá a polgármester. A napelemek kulturális, szociális, egészségügyi, oktatási-nevelési, civil és sportintézményeken egyaránt megtalálhatók.

Gyula város ugyancsak élen jár a megújuló energiák használatában.

– Stratégiai célunknak tekintjük az alternatív energiaforrások alkalmazását. Éppen ezért valamennyi beruházásunknál, ha lehetséges, ezt meg is tesszük – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő. A város polgármestere elmondta, ennek jegyében egyebek mellett úgynevezett háztartási méretű fotovoltaikus erőműveket telepítenek az önkormányzati tulajdonú épületekre. A polgármesteri hivatalban, a könyvtár, a kulturális központ, a sportcsarnok, a Szivárvány Napközi Otthon, az Erkel Ferenc Gimnázium épületén és kollégiumán, a Madaras kollégiumon, a Közüzemi kft. székházán egyaránt találhatók már napelemek.

– Mindez több célt is szolgál. Természetesen a fejlesztéseknek köszönhetően jelentős összegeket tudunk megtakarítani, amit más fontos beruházásokra fordíthatunk. Másrészt mérsékeljük a szén-dioxid-kibocsátást – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő.

Köröstarcsán keresik a lehetőségeket

A kisebb településeken is hasonló folyamatok kezdődtek.

– Nálunk, Köröstarcsán egyelőre az orvosi és védőnői rendelő tetejére kerültek napelemek, de a megújuló energiák használatát a jövő egyik útjának tekintjük – fogalmazott hírportálunk megkeresésére Lipcsei Zoltán polgármester. Hangsúlyozta, vizsgálják annak lehetőségét, hogy miként tudnának még több ingatlan esetében megújuló energiákat használni.

– Egyáltalán nem mellékes, hogy mekkora összeget tudunk megspórolni a működési kiadások területén. A gazdálkodás és további beruházások szempontjából is lényeges mindez – tette hozzá hírportálunknak a polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában