Útravaló Ösztöndíjprogram

2019.11.20. 14:04

Oklevéllel jutalmazták a sarkadi diáklány iskolai erőfeszítéseit

Jelentőset javított tanulmányi eredményén Rácz Szimonetta, a Sarkadi Általános Iskola Kossuth utcai intézményének nyolcadik osztályos tanulója. Sikeresen vett részt az elmúlt időszakban az Útravaló Ösztöndíjprogram című projektben, és nemrég Budapesten mindezért oklevelet kapott osztályfőnökével, Tóth-Burzuk Ilona gyógypedagógussal közösen.

Licska Balázs

Tóth-Burzuk Ilona elmondta, sikeresen pályáztak Rácz Szimonettával az Útravaló Ösztöndíjprogram keretében, a projekt anyagi támogatást, mentor-pedagógusi segítséget biztosított azért, hogy csökkentsék az iskolai lemorzsolódást és javítsák a gyerekek tanulmányi eredményét. Szimonetta nyolcadik osztályos, az eltérő tantervű tagozat tanulója.

Ez azt jelenti, hogy az osztályában összesen tízen vannak, mindegyikük SNI-s, vagyis speciális nevelési igényű diák, és az összevont osztályban hatodikosok és hetedikesek szintén vannak. A tanárnő kiemelte, ezek a gyerekek nem másabbak a többieknél, csak lassabb ütemben haladnak a tanulásban. Nem büntetés az, hogy valaki ebbe az osztályba, erre a tagozatra jár, csak egy lehetőséget jelent a lassításra.

Rácz Szimonetta és Tóth-Burzuk Ilona /A szerző felvétele/

A kislány osztályfőnökei korábban folyamatosan cserélődtek, ami vélhetően megviselte őt, ez meglátszott a tanulmányi eredményein is. Így komoly változást jelentett számára, hogy stabilan Tóth-Burzuk Ilona lett az osztályfőnöke, és hogy a napok jelentős részét együtt töltik. A tanárnő kiemelte, ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek sem fogadnak el mindenkit. Ők ketten megtalálták a közös hangot, közel kerültek egymáshoz.

Ennek eredménye Szimonetta tanulmányi átlagán is meglátszik, hiszen amíg korábban közepes volt, addig mostanra sikerült stabilan 4,00 fölé vinni. A matematika ­például korábban feladta neki a leckét, most viszont kifejezetten ügyes benne. Tóth-Burzuk Ilona hangsúlyozta: Szimonetta akar tanulni, továbbtanulni, komoly célok lebegnek a szeme előtt. Mindenben szívesen részt vesz, több az önbizalma.

A kislány elmondta, nagy álma, hogy pincér legyen. Szeret sütni-főzni, a konyhában és annak környékén forgolódni, emberekkel foglalkozni. Sarkad után középiskolásként Békéscsabán vagy Gyulán folytatná a tanulmányait. A pincérkedés iránti vágy abból is eredhet, hogy nemrég egy bemutatón vett részt, a rendezvényeket is lebonyolító sarkadi közétkeztetési intézmény tevékenységébe látott bele társaival közösen.

Szimonetta kézügyessége is figyelemre méltó, rengeteg tárgyat és rajzot készítenek, amikkel pályázatokon vesznek részt, több oklevelet, jutalmat kapott. A tanárnő elmondta: vannak az óráknak bizonyos percei, amikor a kislánnyal szerepet cserélnek, ő beül az iskolapadba, miközben Szimonetta feladatokat ad társainak, el is magyarázza azok megoldását. Mindennap mesélnek, általában a kislány olvassa fel a történeteket.

– A lényeg, hogy sikerélménye legyen a gyereknek – mondta Tóth-Burzuk Ilona. Ha ez megvan, utána a tanulásban is lehet eredményeket elérni, és azt követően várhatóan a magatartásbeli problémák is mérséklődnek.

Nagy becsben tartja az elismerést

Szimonettát és hat testvérét egyedül neveli az édesanyja, aki igyekszik mindent megadni a gyermekeinek, több műszakot is vállalva dolgozik. A kislány hírportálunk kérdésére elmondta, soha nem járt még a fővárosban, ezért is jelentett számára különleges élményt az, hogy az Útravaló Ösztöndíjprogramban való sikeres részvételért járó oklevelet Budapesten, a Belügyminisztérium Márványtermében vehette át. A jutalmat nagy becsben ­tartja, otthonában kiragasztotta a ­falra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában