beruházás

2019.11.03. 17:15

Megújulnak a szeghalmi belvíz-elvezető rendszer főművei

A városi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciójáról tartottak lakossági fórumot és beszámolót a minap.

Busi Ottó

Fotó: Batai Gergely

Mint kiderült, a közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) konzorciuma 2021-ig valósítja meg a beruházást. A projekt célja, hogy a szeghalmi belvízrendszerben a belvízi elöntések nagysága és ideje, valamint a védekezési költségek csökkenjenek, a károk mérséklődjenek, és a főművek védképessége javuljon. Ehhez a feliszapolódott csatornák kotrását és a leromlott állapotú műtárgyak rekonstrukcióját kell elvégezni.

Megtudtuk, a fejlesztés eredményeként összesen közel 60 kilométer hosszú belvízlevezető főcsatornát újítanak meg, és mintegy 85 ezer köbméter iszapot távolítanak el a mederből. A csatornákon lévő összesen 38 vízkormányzó és közlekedést biztosító műtárgy vízszállító képességét visszaállítják, azok műszaki állapotán javítanak a szakemberek a felújítás során.

Szabó János tájékoztatott a rekonstrukcióról /Fotó: KÖVIZIG/

A projekt jelenlegi állását ismertetve elhangzott, a szeghalmi megcsapoló csatorna kotrása egy jelentős szakaszon elkészült, és helyreállították a csatorna torkolati műtárgyának rézsűjét. A Szeghalmi gyűjtőcsatorna első ütemének kotrása, és az iszapdepónia, azaz a kikotort üledék átmeneti tárolására szolgáló hely rendezése befejeződött. A csatornán lévő több műtárgy rekonstrukciója – a kapcsolódó mederburkolatok helyreállításával – folyamatban van.

Mindezek mellett a Szeghalmi főcsatorna kotrása is elkészült egy jelentős szakaszon, a Szeghalmi övcsatornán pedig a biológiai támfal építési munkái terv szerint folynak. Az övcsatornán eddig mintegy 750 folyóméter kotrási munka készült el. Az illetékesek kiemelték, a Szeghalmi gyűjtőcsatorna második ütemének kotrási tervei tervezés és jóváhagyás alatt vannak, a munkákhoz szükséges összes többi kiviteli terv rendelkezésre áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában