Galériával

2019.11.26. 19:55

Felújítják a Máriás-ház tetőszerkezetét Gyulán

Elkezdődött Gyula város legrégebbi lakóépülete, a Máriás-ház tetőszerkezetének mintegy 30 millió forintos felújítása – jelentette be a helyszínen megtartott kedd délelőtti sajtótájékoztatón Mittag Mónika, a városrész önkormányzati képviselője, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Papp Gábor

A Máriás-ház kétharmada 1775 körül épülhetett, éppen ezért is bír nagy jelentőséggel városunk életében – vezette be a sajtótájékoztatót Mittag Mónika. Mint elmondta, az épület ilyen formában való megmaradása annak köszönhető, hogy túlélte az 1801-es nagy városi tűzvészt. Erről megemlékezve az akkori tulajdonosok az utcai homlokzaton egy szoborfülkét alakítottak ki, és abban egy Mária-szobrot helyeztek el. Az ingatlan emiatt is markáns, meghatározó elemévé vált a gyulai Apor tér délkeleti sarkának.

/Mittag Mónika mutatta be a fejlesztést a sajtótájékoztatón. Fotó: Kiss Zoltán/

– A ház azért is fontos várostörténeti emlék, mert képet ad arról, hogy miként építkeztek az adott korszakban – ecsetelte Mittag Mónika, aki szólt arról, hogy az ingatlan egy jobb módú család tulajdonában állhatott. Ezt az is mutatja, hogy nagyon szép falfestéseket találtak az épületben, amit a későbbiekben szeretnének helyreállítani.

A képviselő kitért arra, hogy a városi önkormányzat 10 millió forintot nyert a népi építészeti emlékek helyreállítására kiírt pályázaton, amit további mintegy 20 millió forintos települési saját forrással egészítettek ki. Így bruttó 29 millió 984 ezer forintos ráfordítással, összesen 338 négyzetméteren megújulhat a Máriás-ház tetőszerkezete.

Gugolya Nóra, a gyulai polgármesteri hivatal mérnöki osztályának munkatársa elmondta, a teljes tetőfelület-szerkezet héjalását, lécezését értékmentő módon bontották el. A faanyagokat rovar, gomba és tűz elleni védőszerrel kezelték. Javítottak huszonegy fagerenda felfekvésén. 427 négyzetméteren elbontották a cserépfedést, amelynek helyére olyan cserépfedés került, amely leginkább emlékeztet az eredeti állapotra. Az oromfalat horgonyolt cseréppel fedték el a munkálatok során.

További fejlesztést is terveznek

A fejlesztési munkálatok azért is fontosak, mert az időjárás viszontagságai egyre inkább éreztették hatásukat a házban – hangsúlyozta Mittag Mónika. Gugolya Nóra kiemelte, hogy – bár nagyon régi épületről van szó – kifejezetten jó minőségű fagerendák és anyagok vannak benne. Egyébként az épület függő és lefolyócsatornáit elbontották helyette új esővíz-csatornát készítettek.

Mittag Mónika elmondta, más fejlesztéseket is terveznek a Máriás-ház további felújítása érdekében. Ennek kapcsán kifejtette: várhatóan néhány hónapon belül megkezdődhetnek az úgynevezett CLLD pályázatban megvalósuló újabb rekonstrukciós munkálatok a Máriás-házban. A közbeszerzést már kiírták. Mittag Mónika hangsúlyozta, szeretnének újabb pályázati forrásokat is bevonni a felújításba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában