Gyula

2019.11.01. 19:59

Egyeztetnek a volt gyermekkórház jövőjéről

Lakásokat alakítana ki orvosok és egészségügyi dolgozók számára Gyulán, a korábbi Kárpát utcai gyermekkórházban az önkormányzat a szaktárcával együttműködésben.

Papp Gábor

Korábban a gyermekkórház a gyulai kórház központi tömbjétől kilométerekre működött. Szakmai szempontok miatt is fontos volt, hogy az osztály a szülészet közvetlen közelében működjön, ezért is költöztették be a Semmelweis utcába – szólt az előzményekről Kónya István alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője. Mint elmondta, a költözésről szóló első hírek után azonnal tárgyalásokat kezdeményeztek, hogy a Kárpát utcai épület semmiképpen ne maradjon kihasználatlanul.

Kónya István alpolgármester számolt be a patinás épülettel kapcsolatos tervekről

– Természetesen nagyon örültünk a változásnak, hiszen fontos, hogy a szülészet és a gyermekosztály minél közelebb legyen egymáshoz – ecsetelte. – Ugyanakkor mindez egy komoly feladatot, kihívást is jelent, és sürgeti, hogy minél előbb megoldást találjunk a városképi szempontból is jelentős ingatlan sorsával kapcsolatban. Tudjuk, hogy egy-egy épület, amely üresen áll, viszonylag gyorsan pusztulásnak indul.

A részletekkel kapcsolatban Kónya István kiemelte, az ingatlan nem önkormányzati, hanem állami tulajdonban áll.

– Nem titok, hogy meg is történtek az első egyeztetések a kérdésben a szakminisztérium bevonásával – fogalmazott az alpolgármester.

– Úgy gondoljuk, hogy az lenne a legjobb, ha az egykori gyermekosztály továbbra is az egészségügyet szolgálná. A legideálisabb megoldásnak azt tartanánk, ha szakdolgozóknak, rezidenseknek, kórházi dolgozóknak alakítanánk ki lakásokat. Váro­sunk szempontjából rendkívül lényeges, hogy központi megyei kórház működik itt. A Kárpát utcai épület fejlesztése, az említett lakások kialakítása pedig hozzájárulhatna az orvosi, egészségügyi dolgozói létszám megerősítéséhez. Ha megtörténne az átalakítás, számos fiatal szakember számára lehetne a lakhatást ilyen módon biztosítani.

Fotók: Kiss Zoltán

A közvéleményt is érdekli az épület sorsa

Kónya István szólt arról is, hogy a közvéleményt, a városrészen élőket is élénken foglalkoztatja a korábbi gyermekkórház jövője.

– Mint önkormányzati képviselő, sok kérdést kaptam a témával kapcsolatban, az embereket is érdekli, hogy mi lesz az épülettel – tette hozzá. – Az ott élők sem szeretnék, ha elhanyagolttá válna. Egyebek mellett ezért is bízom abban, hogy a tárgyalások jól alakulnak, és kellő súllyal, kellő anyagi támogatás mellett akár egy kiemelt projekt szintjén az állammal közösen megvalósíthatjuk a felvázolt elképzeléseket. Összvárosi érdek, hogy a központi kórház személyi állománya tovább erősödjön, ahogy az is, hogy a patinás épület sorsa megnyugtatóan és hosszú távon rendeződjön – hangsúlyozta Kónya István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában