Izland

2019.10.23. 15:25

Rangos nemzetközi küzdelemhez kapcsolódtak a csabai diákok

A békéscsabai evangélikus iskola projektjét is beválasztották abba a nemzetközi küzdelembe, amely a szegénység, az egyenlőtlenség és a klímaváltozás ellen próbál tenni. A magyar program fókuszában az országokon belüli és közötti egyenlőtlenségek csökkentése áll. Másfél év múlva hazánk lesz a házigazda: közel félszáz külföldi fiatal és tanár érkezik Békéscsabára a programsorozat részeként.

Busi Ottó

A nemzetközi projektindító találkozó kapcsán idén szeptemberben egy hetet töltött két békéscsabai tanár Izlandon, ahol a projekttel kapcsolatos legfontosabb teendőket beszélték át a többi országból érkező tanártársaikkal.

A nemzetközi csapat a suli igazgatójával a Borgarholtsskóli középiskolában, Reykjavíkban

– A világ vezetői négy esztendővel ezelőtt New Yorkban egy történelmi ENSZ-csúcstalálkozón elkötelezték magukat amellett, hogy véget vetnek a szegénységnek, megküzdenek a klímaváltozással és harcolnak az igazságtalanság ellen. A 193 ország által egyhangúlag elfogadott 17 fenntartható fejlődési célt, ami mind a fejlődő, mind a fejlett országokat cselekvésre szólítja fel, ahogyan az embereket is, hogy véget vessenek a szegénységnek, kezeljék az egyenlőtlenségeket és megbirkózzanak a klímaváltozással 2030-ig – kezdte a beszámolót Németh Csilla, a Szeberényi Gusztáv Adolf evangélikus gimnázium angoltanára, a program magyarországi iskolai koordinátora.

Beküldött fotók

Hozzátette, az Erasmus+ program égisze alatt futó projekt során ebből a 17 célból választott ki magának minden ország egyet, a magyar a tízes lett, mely az országokon belüli és közötti egyenlőtlenségek csökkentését jelölte ki célul. Németh Csilla kifejtette, ezt fogják a 16–18 éves diákok kreatív módon feldolgozni és bemutatni egymásnak félévente, amikor ellátogatnak a részt vevő országokba. 2021 márciusában pedig Magyarország lesz a házigazda: 24 fiatal és közel 15 tanár érkezik Békéscsabára.

– Újból megállapíthattuk, hogy nem kis fába vágtuk a fejszénket, hiszen a rövid távú mobilitásokon túl, a pályázat lehetővé teszi két-két fiatal hosszabb távú mobilitását is. Ez a mi esetünkben azt jelenti, hogy két olaszországi és izlandi diák fog két hónapot a mi iskolánkban tölteni, cserébe tőlünk is kiutazhat négy diák egy szicíliai és egy reykjavíki középiskolába tanulni – részletezte a projekt koordinátora.

Németh Csilla elmondta, a mostani izlandi találkozó nem csak a projekt részleteiről szólt, a szigetország leghíresebb természeti látnivalóit is megismerhették, jártak a Gullfossnál, azaz az arany vízesésnél, ami a Geysirtől, – egy másik kötelező látványosságtól –, csak pár kilométerre van, illetve látogatást tettek a Þingvellir Nemzeti Parkban, ami az ország egyetlen világörökségi helyszíne.

– Itt ült össze a földkerekség első parlamentje, és itt válik ketté az eurázsiai és észak-amerikai földlemez is. Kulináris élvezetekben sem volt hiány, az izlandi emberek vendégszeretete és rendkívüli humora még a kellemetlen időjárást is feledtette velünk. A hat partnerintézmény közötti kapcsolat igen bensőséges, támogató, valamint inspiráló, így nagy izgalommal és várakozással tekintünk az elkövetkezendő időszak elé – árulta el Németh Csilla.

Kihívásokat is teljesítenek

– A projekt ideje alatt a fiatalok kommunikációját és együttműködését az eTwinning – Európai Iskolák Közössége – program biztosítja, melynek felületén az egymás országainak és résztvevőinek megismerésén túl számos érdekes feladatot és kihívást kell teljesíteniük a diákoknak. A virtuális térből kilépve a fiataloknak lehetőségük lesz egyebek mellett félévente egyszer ellátogatni egy-egy partneriskolába, ahol tovább mélyíthetik a kialakult ismeretségeiket, illetve baráti kapcsolataikat – mondta el Németh Csilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában