Orosháza

2019.10.07. 13:59

Nyugdíjba vonul dr. Varga Sándor gyermekorvos

Dr. Varga Sándor, az Orosházi Kórház Csecsemő- és Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa 29 év orosházi munka után nyugdíjba vonult. Beszélt hírportálunknak országváltásáról, az orvoslásról, s hogy miért jó gyerekeket gyógyítani.

Cs. I.

Dr. Varga Sándor Marosvásárhelyen született. Diploma után a kórházban lett alorvos, szakorvos, onnan Sepsiszentgyörgyre került a Kovászna megyei kórház gyerekosztályára. Öt év szakorvosi munka után lett a sepsiszentgyörgyi kórház 110 ággyal működő gyerekosztályán osztályvezető. 1990-ben települt át Erdélyből Magyarországra.

Dr. Varga Sándor házi gyermekorvosként is dolgozott /Fotó: BMH/

– Rengeteg érzelem és emlék kavarog bennem. Nem volt egyszerű az az időszak, hiszen nyelvet, kultúrát és szakmai tudást kellett váltanom néhány hét alatt. De szerencsém volt, mert nagyon sokan segítettek, így tudtunk új életet kezdeni a családommal Magyarországon, s kerültem Orosházára.

Már az elején érezte, a gyermekszakorvosi végzettség önmagában nem elég. Szakvizsgázott újszülöttgyógyászatból, majd elvégezte az egészségügyi menedzser szakot.

– Az orvoslás mellett gazdaságilag is átláttam az egészségügy teljes képét. Később belevágtam az egészségügyi minőségbiztosításba, ami nagyon hasznos volt, hiszen Orosházán segítettem megcsinálni a kórház minőségbiztosítási rendszerét.

Elismerve az elhivatott ápolók munkáját – nélkülük nem sokra ment volna, hisz a kórházi gyógyítás csapatmunka – így fogalmazott: – Egy főnök egyedül semmit nem ér, ezért mindig az volt a cél, hogy a gyerekosztályon jó személyzet legyen orvosokból, ápolókból. Nekik köszönhetem, hogy közel három évtizeden át itt dolgozhattam, és mindig tudtunk megfelelő utánpótlást biztosítani.

Varga főorvos a fejlesztésekből is kivette a részét: a megszerzett forrásokkal felszerelték az osztályt.

– Összehoztuk a patológiás újszülöttosztályt komoly műszerparkkal. A másik célunk volt, hogy a gyerekek vidám környezetben gyógyuljanak. A rideg, fehér falakra felkerültek a színes képek. Családbarát környezetre törekedtünk. Már akkor is volt az anyáknak ágy nálunk a gyerek mellett, amikor az országban ez nem volt jellemző. Az utóbbi időszak eredménye, hogy légkondicionálókat szereltettünk fel, így sokkal komfortosabb a gyógyulás és a munka is.

Szakmai oldalról mindig arra törekedett, hogy a beteg gyerekekkel ne kelljen folyton utazgatni más városokba a különböző vizsgálatokra, kezelésekre, hanem kapják meg helyben. A kórházban évente több mint ezer beteg gyermeket kezelnek. A gyógyítás mellett aktív volt a tudományos területen, ötször segített Orosházára hozni a Magyar Gyermekorvos Társaság Decentrum Tudományos Ülését. Gyopár Klub néven több alkalommal szervezett hazai, illetve külföldi gyermekorvosoknak továbbképzést, 2006-ig bezárólag feldolgozta és két kötetben kiadta a gyermekosztályok történetét. 2006-ban megkapta a Magyar Orvosi Kamara által alapított Legjobb Orvos Díjat, tulajdonosa az aranygyűrűnek, amit 2008-ban a Dr. László Elek-díj Orosháza Egészségügyéért kitüntetés mellé kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában