Békés megye

2019.10.19. 11:29

Ízlett a kenyerünk Pekingben

A hagyományos Békés megyei kovászos kenyerek, a különböző kalácsok és péksütemények újdonságként különösen ízlettek, és felkeltették a vendéglátók érdeklődését az elkészítés iránt is a pekingi Landmark Towers Hotel gasztrokulturális fesztiválján. A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) diákjai és oktatói ugyanakkor a jövőbe mutató robottechnikán ámultak el.

Nyemcsok László

A Land-mark Towers, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet, a BSZC, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége (MNHSz) közreműködésével zajlik gasztrokulturális fesztivál Pekingben. Prohászka Béla, az MNHSZ alelnöke elmondta, kölcsönösen sokat tanulnak egymástól a kínai és a Békés megyei diákok, szakoktatók.

Kovács Anikó Alexandra kóstoltatott is kalácsaiból, péksüteményeiből

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója hangsúlyozta, napi kapcsolatban áll a kint tartózkodókkal, akik nagyon jól érzik magukat Pekingben. Örülnek annak, hogy újdonságokat tudnak mutatni mind a gasztronómiában, mind az egészségügyben, a csecsemő- és időskori betegellátás, a mentés területén.

Kovács Sándor a pékáruink elkészítésébe avatta be kínai kollégáját

– Kovács Sándor pék- és cukrászszakoktatónk beavatta kínai kollégáit a magyar pékáruk elkészítésébe – emelte ki Mucsi Balázs. – Végigkövethették a folyamatot, és azt, hogy mitől olyan finomak, ízletesek a termékeink. Somogyi Ádám Imre szakács- és Kovács Anikó Alexandra cukrásztanulónk is olyan étel-, valamint süteményremekekkel rukkolt elő, amivel kivívták a házigazdák és a fesztivál vendégeinek elismerését. Marton Dániel pincértanuló, illetve Hegyi Béla vendéglátóipari szakember a hazai felszolgálási, étel- és italszervírozási gyakorlatot mutatta be.

A kínai kapcsolatnak már volt előzménye, ugyanis Magyarország pekingi nagykövetségének és dr. Buslig Szonja Andreának, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet igazgatójának a meghívására Prohászka Bélának a vezetésével már többször jártak megyénkbeli gasztronómusok Kínában. Különböző fesztiválokon magyar ételeket, köztük hungarikumokat készítettek, kóstoltattak. A gulyásleves, a töltött káposzta, a halászlé nagyon ízlett a vendégeknek.

Prohászka Béla és a pekingi szakácsok dicsérték egymás ételeit

A mostani látogatás egy új szakterületre is irányul, mégpedig az egészségügyre. Szilágyi Ágnes, a BSZC Szent-Györgyi Albert szakgimáziumának egészségügyi tanára, Macsári Alexandra és Sándor Martin Gergő képviselik ezt a vonalat. Már jártak a Beijing Jingsong szakképzési iskolában, ahol jó magyar példákat mutattak be. A vendéglátóik pedig az ottani képzésbe avatták be őket, ­valamint egy kórházban ismertették meg az ottani betegellátást.

Ez az út lényegében előkészítése a decemberi, pekingi látogatásnak, amikor Mucsi Balázs is kiutazik, s aláírják a BSZC és a Jingsong közötti együttműködési megállapodást.

A robotika világát is megismerik

Prohászka Béla elmondta, hogy robotokat egyre több területen „alkalmaznak” Kínában. Számos kínai étteremben már robotszakácsok főznek, és az ételt robotpincérek viszik ki. A robotika az egészségügyben, például a fogorvoslásban is jelen van. Mindezek nagyon érdeklik a Békés megyei diákokat, illetve szakoktatókat, és nagyon örültek, hogy ezen területekbe is betekintést nyerhettek–nyerhetnek a hátralévő időben. A hazautazás előtt pedig a kínai nagy falhoz is ellátogatnak.

Beküldött fotók

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában