Békés megye

2019.10.25. 06:36

Elkezdték az agrártámogatások előlegfizetését

Elindult a Magyar Államkincstáron keresztül a mezőgazdasági termelőknek nyújtott agrártámogatások előlegfizetése, amely idén 240 milliárd forintot tesz ki – mondta Nagy István agrárminiszter.

B. O.

Hajdúnánás, 2019. szeptember 20. Vetõágy készítése. Õszi talajmunkák a hajdúnánási Nyakas Farmon. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Fotó: Oláh Tibor

Közölte, hogy a közvetlen támogatásoknál a tervek szerint idén hat százalékkal nagyobb összeget fizetnek ki a tavalyi év azonos időszakához képest.

A 2019. évi területalapú támogatás összege várhatóan 75 ezer forint lesz hektáronként. Magyarország az időjárási viszontagságok miatt idén is jogosult a termelőknek emelt összegű előleget fizetni, ami azt jelenti, hogy egy minden feltételnek megfelelő gazdálkodó SAPS jogcímen 33 ezer forintra számíthat hektáronként, és aki még a zöldítési támogatás előlegére is jogosult, az mintegy 50 ezer forintnyi hektáronkénti kifizetést kaphat idén – ismertette a miniszter.

A gazdák az őszi munkálatokat finanszírozzák a most kiutalt agrártámogatásokból /Illusztráció: MTI/

Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke kiemelte, a gazdák határidőre benyújtották kérelmeiket. A kifizetés első hetében 50 ezer gazdaságnak mintegy 50 milliárd forintot folyósítanak majd.

A Békés megyei gazdák közt volt, akinek már érkezett is a támogatásból: csütörtökön és némelyiküknek pénteken reggel is utalt a Magyar Államkincstár. Bozsár Tamás gazdálkodó úgy fogalmazott, ilyenkor kezdik a vetést, a talajmunkákat, így finanszírozniuk kell többek közt a műtrágyát, a vetőmagot és a talajművelést is, ehhez pedig forrás kell. Ancsin István Békéscsaba környékén gazdálkodik, számára is jól jön a kiutalt összeg. Elmondta, most takarítják be a kukoricát, ezt, illetve a búzavetést finanszírozza meg: ebben az időszakban jellemzően műtrágya- és üzemanyag-vásárlásra használja fel a számlájára érkező támogatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában