Gyula

2019.10.22. 13:28

Díjazták az alkotások frissességét

A félévszázados fennállását ünneplő Gyulai Művésztelep alkotói tartottak nagy érdeklődés mellett nyílt napot a magyar festészet napjához kapcsolódva a közelmúltban a Kohán Képtárban.

Papp Gábor

Fotó: BENCSIK ADAM

A közelmúltban megrendezett programon Albrecht Júlia, Tömpe Mónika és Szőke Sándor várta a diákokat, valamint a velük érkező pedagógusokat – számolt be az eseményről a Gyulakult.hu oldal. Összesen hat csoport és közel 130 diák vett részt a nyílt napon. A fiatalok a szóbeli bevezetőt követően játékos feladványokon vehettek részt. Híres gyulai arcokat ismertek fel, volt kvíz, vagyis teszt arról, hogy mi látható a képtárban, de „Keresd a hibát!” típusú feladvány és puzzle is színesítette az eseményt. Végül a tanulók megjelölhették a kedvenceiket is.

– A festmények, szobrok, alkotások frissességét, üzeneteit a diákok is díjazták, a Lila suli 6.A osztályának tanulói közül például többen az élénk színeket és a nem mindennapi formavilágot emelték ki. Egyikük úgy fogalmazott: jól érzik magukat a Kohánban, mert itt minden szép színes.

A diákok jól érezték magukat a nyílt napon /Fotó: Bencsik Ádám/

Petrovitsné Balla Magdolna osztályfőnök elmondta: a képi világ megjelenése ilyen közegben egészen más, mint iskolai környezetben.

– Látható volt a gyerekeken a megdöbbenés, amikor beléptek a kiállítótérbe, hiszen ilyen méretű képeket eddig valószínűleg még nem láttak – tette hozzá. Kiemelte, a vizualitás a kütyükön keresztül bármikor elérhető, de nem ebben a minőségben, és az a lényeg, hogy a minőségre lehet ilyen módon ránevelni őket.

– Olyan ez, mint a zenehallgatás: élőben sokkal intenzívebb, mint lejátszón meghallgatni egy-egy művet – mondta el a képtár kiállításainak megtekintése melletti érveit az 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola pedagógusa.

A Karácsonyi János Katolikus Gimnázium tanára is jól érezte magát, ahogy a diákok is éltek a kötetlen óra adta lehetőséggel.

– Nagyon jó lehetőség, hogy a középiskolások is betekintést nyerhettek ebbe a nagyon különleges kiállítótérbe – foglalta össze Dávid Péter. A pedagógus 12 fős csoporttal érkezett, mert az osztály másik fele éppen „operakalandon” vett részt, s mint mondta: többen, egészen sokan érdeklődnek közülük a művészetek iránt.

Tömpe Emőke, a művésztelep egyik oszlopos tagja úgy fogalmazott: mozgalmas és izgalmas nap volt, ami egy nagy adag inspirációt szolgáltatott számukra. A gyerekek vevők a feladatokra, élvezik a játékos feladványokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában