Békéscsaba

2019.10.06. 06:55

Börtönében megőrült Lenkey, a 14. aradi vértanú

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc névtelen hőseiről, valamint az aradi tizenhármakról emlékeznek meg október 6-án megyeszerte. A történetírás egy 14. vértanú, Lenkey János dicső tetteit is feljegyezte. Ő volt az, aki huszárjaival Csabán is feltűnt, látogatásának immáron tábla állít emléket.

Molnár Pál Márton

Fotó: Imre Gyorgy

– Csabát az 1848. évi szabadságharc megkímélte a nagyobb megrázkódtatásoktól, a harcok elkerülték a mezővárost — mesélte hírportálunknak Gécs Béla tipográfus, helytörténeti kutató. Mint fogalmazott, a békés, szelíd természetű csabai nép idegenkedett a katonáskodástól, kiváltképp a háborútól. Az első nemzetőri mozgósítás alkalmával – 1848 júniusában – 1700, fegyverforgatásra alkalmas férfit írtak össze a településen, majd 558 csabai el is indult vasvillával és kiegyenesített kaszával a makói gyülekezőtáborba.

Szomorúság és nagy sírás-rívás volt, amikor július 3-án újabb csatlakozóként Szombathelyi Antal első alispán vezérlete alatt Csabáról harangzúgás közepette elindult 2000 megyebeli nemzetőr. A csapat három hét elteltével, anélkül, hogy ellenséget láttak volna, sértetlenül hazaérkezett. A következő csabai 2000 fős különítménynek is kedvezett a szerencse. Vidovszky János és Szucsu Mózes kapitányokkal indult Haan Lajos tábori lelkész is a nagybecskereki gyülekezőtáborba, ahonnét három heti távollét után ők is vérveszteség nélkül tértek vissza. A históriás könyvek szerint tehát a sors kegyes volt a mezővároshoz, emberáldozat nélkül élte túl a település a szabadságharc vérzivataros időszakát.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményei Csabától távol zajlottak, s úgy tudtuk, a dicső időkről a város nem őriz történelmi emlékeket. Egy 1937-ben felfedett történet azonban a szabadságharc legendás Lenkey-huszáraival kapcsolatos, akik Csabán át vonultak a délvidéki harctérre. A história Koricsánszky Lajos csabai jegyző (1848) emlékkönyvéből való. Lenkey János huszár százados és Fiath Pompeius honvéd hadnagy, a szabadságharc két dicsőséges hősének aláírása akkor került az emlékkönyvbe, amikor századukkal 1848 nyarán Békéscsabán átvonultak, és egy éjszakára Koricsánszky Lajos jegyző otthonában szálltak meg. A jegyző háza az evangélikus nagytemplom mellett volt, ott, ahol 1899-től a gimnázium épülete áll.

Külön történet – de ez teszi teljessé a két honvédtiszt és a katonák csabai tartózkodását – a század kalandos szökése. A Galíciában állomásozó Württemberg-ezredben szolgáló magyar huszárok a pesti forradalom hírére május 23-án megszöktek és hazaindultak. Lenkeyt küldték az önkényesen eltávozottak után, ő azonban csatlakozott hozzájuk; átvette a parancsnokságot, és a 130 fős csapat a Kárpátokon keresztül elindult haza. Az aprócska sereg rettenthetetlen bátorsággal, az ellenségtől körülvéve, járhatatlan, vadregényes utakon, éjjel-nappal nehéz körülmények közepette, nyolcnapos bujdoklás után jutott el Magyarországra. Példájukra megindult az idegenben szolgáló magyar katonák szökése, „toronyiránt”, amerre a hazát sejtették.

A Lenkey-huszárok Csabán egy éjszakai pihenés után vonultak az alvidékre, ahol hősiesen küzdöttek, és váltak a hazaszeretet jelképévé. „Büntetésként” – melyet az osztrákok szorgalmaztak szökésük miatt – kapták ezt a feladatot a magyar kormánytól.

Fiath Pompeius az egyik első hősi halottja volt a szabadságharcnak. A 39 éves Lenkeyt saját kezével írott okmányban nevezte ki tábornokká Kossuth Lajos. A szabadságharc leverése után a főtiszt Világosnál került osztrák fogságba. Csak azért nem ítélték bitóhalálra, mert a zilált idegzetű férfi a börtönben megőrült. 1850. február 9-én testi és szellemi roncsként távozott az élők sorából. Helyét a 14. vértanú tábornokként jelöli a történetírás.

Emléktáblát állítottak

– A helytörténeti kollégium ülésén tavaly kezdeményeztem, hogy táblával emlékeztessük az utókort Lenkey csabai tartózkodására. Ezáltal Békéscsaba is látható őrzője lesz a szabadságharcnak – tudtuk meg Gécs Bélától. Elképzelése nyitott kapukat döngetett, a város támogatta felvetését. Az emléktáblát pénteken avatták fel, Koricsánszky egykori otthonánál, a jelenkorban a gimnáziumnak helyet adó épületnél. A rendezvényen Szarvas Péter polgármester, Kiss Tibor alpolgármester és Köveskúti Péter, a békéscsabai evangélikus gimnázium igazgatója koszorúzott. Harangozó Imre néprajzkutató pedig Lenkey kalandos életét és tragikus halálának részleteit osztotta meg a hallgatósággal. Mesélt egyebek közt arról, hogy Lenkey volt az, aki befogadta századába a kor hírhedt betyárját, Rózsa Sándort és százötven legényét, majd vállt vállnak vetve harcoltak hosszú hónapokon át.

Gécs Béla tipográfus, helytörténeti kutató, Szarvas Péter polgármester, Kiss Tibor alpolgármester

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában