Galériával, videóval

2019.09.24. 17:14

Vetélkedők és interaktív feladatok várták az iskolásokat a Biztonság hete programon

Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság és a Magyar Biztosítók Szövetsége „Biztonság hete” címmel szervezett országos programot. Ennek keretében kedden, Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban várták az érdeklődőket a programban résztvevő szervezetek.

Busi Ottó

A rendezvényen több állomáson, különböző megközelítésben foglalkoztak a szakemberek a biztonság kérdésével. Az érdeklődők vetélkedőkön, interaktív játékokon vehettek részt, hasznos ismereteket, tanácsokat kaphattak, így például a Magyar Vöröskereszt szakembereitől megtanulhatták az újraélesztést, vagy az elsősegélynyújtást. A rendőrség munkatársaival átismételhették a rendőri karjelzéseket, vagy a kerékpárok kötelező felszereléseit. A katasztrófavédelem szakemberei a tűzesetek megelőzésével kapcsolatos információkkal szolgáltak, de volt füstsátor és tűzoltási gyakorlat is.

Szombati Andrea rendőr őrnagy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, elsősorban a közlekedési ismeretek oktatására fókuszálnak, szeretnének ugyanis rávilágítani a példamutatás fontosságára, arra, hogy minél kisebb korban érdemes elkezdeni a szabályos közlekedésre nevelést. Elmondása szerint, ha a szülők, a pedagógusok így tesznek, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyermek megtanulja, és alkalmazza a közlekedési szabályokat, és így el tudja kerülni a veszélyhelyzeteket.

A rendezvényre több száz kisiskolást vártak a szervezők, ottjártunkkor szinte minden helyszínen csapatokban, párosával próbálták ki a lehetőségeket a gyerekek. A megkérdezett iskolások a közlekedéssel kapcsolatos programelemek mellett kifejezetten élvezték azt az U-alakú sátrat, melynek egyik végéből a másikba kellett eljutniuk, úgy, hogy közben a szakemberek füstöt szimulálva nehezítették a tájékozódást. Zora és Édua negyedik osztályosok, ők éppen egy maszk alól kászálódtak ki, nekik ez a program volt az addigi legjobb. Mint elmondták, nem sokat láttak a füstben, a maszk alatt, egymás kezét fogva, a sátor falait tapogatva jutottak ki. Már tavaly kinézték maguknak ezt az interaktív bemutatót, de akkor nem sikerült kipróbálniuk, most nagy örömükre végig tudtak menni a sátorban.

A hetedikes Hunor és Zéti, kezeiken élethű műsebekkel, éppen memóriajátékot játszottak. Mint elmondták, azért a kezükre kérték a sérüléseket, mert így reményeik szerint az iskolában majd elmondhatják, hogy nem tudnak írni. Azt is eldöntötték, hogy szüleiket megviccelik, hazaérve azt mondják, hogy megvágták a kezüket, és csak az első pánik után avatják be a felnőtteket, hogy a sérülések csak szimulált sebek.

Szeretnék elnyerni a bizalmukat

Szombati Andrea szerint, ha ilyen rendezvényeken is találkoznak a a gyerekek a rendőrökkel, akkor ha valóban szükségük lesz rendőri segítségre már nem tartanak tőlük, hanem bizalommal fordulnak hozzájuk.

– Az önállóan közlekedő gyermekeknél előfordulhat, hogy veszélybe kerülnek vagy olyan helyzetbe, amit nem tudnak megoldani. Tudniuk kell, hogy mikor lehet a 112-es segélyhívót hívni, és mit mondjanak el, hogy minél előbb segítséget kapjanak – árulta el a rendőrség sajtószóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában