Galériával

2019.09.23. 16:49

Szabó József lett idén a békési Tökkirály

Immáron tizennegyedik alkalommal alkalommal rendezték meg szombaton a Békési Tökmulatságot. A mintegy félezer érdeklődő előtt megtartott esemény fókuszába ezúttal a mák és a páva került.

P. G.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: GA-Pix Fotó Kft.

Nagy siker volt Kisné Sajben Kitti énekes pávás népdala, Debreczeni János szövő népi iparművész pávamotívumról szóló népművészeti előadása szintén számos érdekességet tartogatott. Terítékre kerültek a mákos ételek: volt mákos óriáspalacsinta, mákos guba és mákos sütik is.

Az első díjat a Duma Annamária mestercukrász vezette zsűri ezúttal megosztva Hortobágyi Jánosnénak és Jakab Valériának ítélte oda. A mák jótékony élettani szerepéről a népi gyógyászatban Berta György Béla biokertész, míg a szakácsművészetben való fontosságáról Ambrus György mesterszakács szólt.

Színesítette a napot a tökszárfánk sütési bemutató és kóstoló, a töklekvárfőzés, valamint a mákfagylalt is. A kilátogató gyerekeket bábelőadás és játszóház szórakoztatta, de volt mesemondó délelőtt is.

Lezajlott a tökmustra. A legszebb, legcsúnyább, leghosszabb, leggörbébb, legfurcsább, legmulatságosabb tök gazdája oklevelet kapott és magokat a jövő évi dísztökmag-vetéshez. A legnagyobb tök gazdáját idén is Tökkirállyá koronázták. 59 kilós óriási növénynek köszönhetően a címet ezúttal Szabó József viselheti egy éven keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában