Békéscsaba

2019.09.25. 06:55

Natúr kozmetikumaik alapja saját kertjükben terem

Békéscsaba mellett, egy takaros kis tanyán gondozza, gyűjtögeti, szárítja nagy becsben tartott gyümölcseit, virágait, gyógynövényeit Tóth Lászlóné, hogy azután a szappanokban és a lánya által összeállított natúr krémekben éljen tovább jótékony hatásuk. A szomszédos telkeken legelésző kecskékkel is jó barátságban vannak, a tejük szintén fontos alapja a kozmetikumaiknak.

Vágvölgyi Nóra

20190912_Szappanfalu_Tóth Nikolett_riport_Békéscsaba_BÁ_BMH

Fotó: BENCSIK ADAM

– Édesanyám tíz éve döntött úgy, hogy kiköltözik a városból, és vesz magának egy tanyát. Hamar beleszeretett a közel egyholdnyi területen fekvő területbe, ahol a szomszédos telkeken kecskék legelésznek. Ezután nem sokkal született meg benne az elhatározás, hogy szappant szeretne készíteni. Végül a szappanöntés mellett döntött – emlékezett vissza Tóth Enikő.

Ez az elhatározás később az egész család életét megváltoztatta, hiszen a kezdetben csak ismerősöknek készített szappanok mára az ország egész területén bárki számára elérhetők.

– Három év múlva kapcsolódtam be a családi vállalkozásba. Vendéglátóztam akkoriban, és kerestem a kiutat az éjszaka végzett munkából. Anyukám készített nekem egy krémet, amelybe különböző olajokat és sheavajat kevert össze méhviasszal, vagyis száz százalék olajtartalmú volt. Én viszont egy olyan krémet szerettem volna, aminek felkenése utána rögtön lehet sminkelni. Innen jött az ötlet, hogy olyan kozmetikumokat készítsek, ami nem teszi zsírossá a bőrt, ugyanakkor természetes alapanyagokból áll össze, amit akár meg is lehetne enni. Édesanyám mondta, hogy ismer valakit, akitől lehet venni növényi tartósítókat, emulgeálószereket. Innentől nem volt megállás. Rögtön elindult a fantáziám, megrendeltem minden szükséges hozzávalót, és belevágtam – mesélte a kezdeteket.

Mint mondja, hamarosan már minden szabadidejét erre fordította, beleásta magát a kozmetikumok világába.

Anya és lánya saját kertjükben termett gyógynövényekből készítenek kozmetikumokat /Fotó: Bencsik Ádám/

– Megállíthatatlanul kevertem a saját termékeinket. Szoktam mondani, hogy mindketten szerelmesek lettünk a hivatásunkba, édesanyám a szappanöntésbe, én pedig a kozmetikumok keverésébe – fogalmazott.

Tóth Lászlóné kertjében olyan gyógynövényeket termesztenek, amelyek kivétel nélkül visszaköszönnek a termékeikben.

– Édesanyám véletlenül fedezte fel, hogy a telken terem orbáncfű, zsálya, levendula, citromfű, csalán és cickafark. Ezért szappanjainkhoz is az ott termő gyógynövények adták az alapot. Nekem személyes kedvencem a hársfavirágszappan, fantasztikus illata van, megfázásra, nőgyógyá­szati problémákra javasolt alkalmazni, ráadásul a hajat is fényesebbé teszi – osztotta meg Tóth Enikő.

Kezdetben Enikő a férjével együtt Budapestről irányította a vállalkozást, viszont egyre nehezebb volt összehangolni a szappanok és a kozmetikumok készítését, kiszállítását, ezért párjával úgy döntöttek, hazaköltöznek Békéscsabára.

– Nagyon szeretünk itt lenni, húszévesen költöztünk Budapestre, de tizenöt év után már hazavágytunk. A tanyán óriási a gyógynövénykert, amit most már a párom segít kézben tartani, illetve ő felel az árubeszerzésért. De a család többi tagja is kiveszi a részét a munkából, az egyik nővérem a grafikai feladatokat látja el, a másik pedig fürdőbombákat készít – tette hozzá.

Dányban alakítottak ki egy műhelyet, ott készülnek a termékek, ahol Tóth Enikő éppen egy feszesítő arckrémet szeretne kikísérletezni a vegyészével együtt.

– Ilyenkor olyan összetevőket válogatunk össze, amelyekről tudjuk, hogy összeillenek, kiegészítik egymást, majd hosszas utánajárás, tanulás és kísérletezgetés után végül egy teljesen új, egyedi receptúra jön létre – árulta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában