Békéscsaba

2019.09.28. 15:29

Jövőre irodalomból már érettségi tétel lesz Schéner Mihály

Schéner Mihály és az általa 1988-ban létrehozott, alkotásaival berendezett békéscsabai Meseház jövőre irodalomból már érettségi tétel lesz. A Mihály-naphoz közel minden évben megrendezik a Boldogságbetakarító Ünnepet, melyet szintén a Mester talált ki. Így volt ez a minap is, és halálának tizedik évfordulóján a Meseházban levetítették a róla készült filmet. Unokájának, Ildikónak köszönhetően egy utánfutónyi Schéner-alkotással gazdagodott az intézmény.

Nyemcsok László

A Schéner Mihály című filmet a Magyar Művészeti Akadémia megbízásából Szederkényi Júlia rendezte. Kétszer már láthatták a nézők a Duna tv-n, és még háromszor mutatják be a csatornán. A filmben többen is beszélnek a Mesterről, például a békési születésű Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott főigazgatója, dr. Nagy Béla, a művész szülőhelyének, Medgyesegyházának polgármestere, Szegediné Kozák Mária és Vári Jánosné, akikhez sűrűn bejárt a csabai önkormányzat művelődési osztályára.

Megszólal maga a Mester is archív felvételeken, a következő idézet a hitvallását jól jellemzi:

„Süvítsen a szabadság szele a Meseház ajtaján. Szabadítsa fel a fantáziánkat, hogy kezünk ügyébe vehessük a szívünk szerint valót. Legyünk a szabadságban játékosak és a játékban szabadok, közelítsük szépséggel az igazságot!”

Schéner Mihály hintóval érkezett 2008-ban a Boldogságbetakarító Ünnepre /Fotó: BMH-archív/

Veres Krisztina, a Meseház vezetője, a Meseházi Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, felmerült, hogy Schéner-emlékszobát hoznak létre, de igazából nincs rá szükség, a Meseház élő Schéner-múzeum. Maga a Mester rendezte be plasztikákkal, játszótéri makettekkel és egyéb alkotásaival.

– Egyéni hangvételű és kivételes fantáziájú művészként tartjuk számon Schéner Mihályt, aki gondolatait, elképzeléseit grafikákban, könyvekben, köztéri szobrokban, fém-, fa-, kerámia- és textilplasztikákban, báb- és díszlettervekben is megvalósította – hangsúlyozta Veres Krisztina. – A játék, a játékosság központi kérdésköre műveinek. Öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a Mester unokája a Schéner-örökséget ránk bízta, és ezekből a művekből két szobát rendezünk be a Meseházban.

Játékait unokája próbálta ki

Schéner Ildikó kiemelte, pici korától emlékszik a Meseházban lévő és a most átadott műtárgyakra, játékokra, többet ő próbált ki először. Az unoka a hagyaték tulajdonosa, és az alkotásokat tartós letétben a Meseházi Alapítványra bízta. Az intézmény ezzel még inkább a Mester összművészeti programjának otthont adó színtérré válik.

Veres Krisztina kitért arra, örökké emlékezetes marad számára a 2008-as Boldogságbetakarító Ünnep, melyre Schéner Mihály egyik kedvenc kalapjában, hintóval érkezett. Ez volt az utolsó olyan rendezvény, melyen részt vett, mégpedig 85 évesen. A következő esztendőben már nem lehetett ott, de az általa megálmodott ünnepet azóta is megtartják színes programokkal.

A Meseház vezetője elmondta azt is, a Mester festményei eladásával teremtette elő a pénzt a különböző anyagokból készült plasztikákra, játékokra. Schéner Mihály a Kossut-díjat is kiérdemelte, Medgyesegyházán és Békéscsabán egyaránt díszpolgári címet kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában