Békés megye

2019.09.30. 11:25

Évtizedekre károsít a kiöntött fáradt olaj

Évtizedekre károsíthatja a környezetet a kiöntött fáradt olaj. Míg az autókból leengedett anyagtól – korlátozott mennyiségben – a Dareh társulás hulladékgyűjtő udvaraiban is meg lehet válni, addig a lakosság által használt sütőolajat csak néhány benzinkútnál van mód leadni díjtalanul. Várhatóan a következő évtől azonban a megye eddigi hét hulladékgyűjtő udvarában is átveszik a sütésből visszamaradt étkezési olajokat.

Balázs Anett

Országosan mintegy 350 helyen, megyénkben pedig jelenleg tizenhárom ponton működik olyan töltőállomás, ahol a használt sütőolajoktól korlátlan mennyiségben, ezzel együtt környezetbarát módon megszabadulhatunk. Az elterjedt híresztelésekkel ellentétben bármilyen edényben leadható, minimális mennyiség nincs meghatározva. Azonban fontos tudnivaló, hogy kizárólag lakossági eredetű és kiszerelésű sütőzsiradékot vesznek át ezeken a pontokon – tájékoztatta hírportálunkat a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. Hozzátették, évről évre nő a leadott mennyiség.

Egy felmérés szerint évi 50 ezer tonna sütőolajat használnak fel a magyarok /Illusztráció: Shutterstock/

Azt kevesen tudják, hogy a fáradt olaj veszélyes hul­ladéknak minősül, így gyűjtésére, kezelésére fokozott figyelmet kell fordítani.

Az éttermekből és az üzemi konyhákból szervezetten folyik a melléktermékként keletkező fáradt olaj elszállítása és feldolgozása, azonban a háztartásokban használt sütőolaj az esetek túlnyomó részében a lefolyókba kerül.

Nagy Ferenc, az Alföldvíz Zrt. 1. számú Területi Divíziójának szennyvízágazat-vezetője lapunknak elmondta, a használt étolaj a csatornában kihűl, reakcióba lép a szennyvíz más összetevőivel, és kemény, szappanszerű lerakódást okoz. A csatorna emiatt előbb leszűkül, majd eldugul. Emellett egy biológiai folyamat következtében kénessav keletkezik, amely megtámadja és tönkreteszi a házi, illetve a közcsatornarendszer fém- és betonelemeit. A házi vezetéken jelentkező dugulás elhárításának jelentős költsége pedig a fogyasztót terheli.

– A csatornahálózatba jutva növeli a szennyvíztisztítók terhelését, rontja a tisztítási technológia hatásfokát, ugyanis olyan pluszterhelést ad a szennyvíztisztító telepnek, amire annak a technológiai terei, a biológiai folyamatai nincsenek méretezve, így az elfolyó víz minőséget sem tudja a telep produkálni, ami a befogadó Élővíz-csatorna károsodásához vezet. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kerülhet étolaj a lefolyóba, de ez nem lehet több mint egy egyszerű mosogatás ­során a tányérról vagy az edény faláról lemosott mennyiség – hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette, amennyiben a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az talán még veszélyesebb, ugyanis a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így a vízi élőlények anyagcseréjét akadályozza, és nehezíti az életfeltételeit.

A következő évtől a Dareh is átveszi a használt sütőolajat

A Dareh Bázis Nonprofit Zrt. a Békés megyei ingatlanhasználók számára hét helyen üzemeltet hulladékgyűjtő udvart: Dévaványa, Gyula, Kunágota, Mezőhegyes, Orosháza, Szeghalom, valamint Vésztő településeken.

Holopné dr. Sztrein Beáta általános igazgató megkeresésünkre elmondta, a használt sütőolaj átadására jelenleg nincs lehetőség a hulladékgyűjtő udvarokon, az engedélyek módosítása folyamatban van, így várhatóan 2020. január hónaptól átadhatók. Hozzátette, a mennyiségi korlát beállítása még egyeztetés alatt áll. Ezzel együtt a lakossági gépjárművek javítása, karbantartása során leengedett olaj jelenleg is leadható a fent nevezett hulladékgyűjtő udvarokban, 5 liter/év/ingatlan mennyiségben ingyenesen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában