Gyula

2019.09.25. 18:54

Energiahatékony önkormányzat címet érdemeltek ki

Zöld város programja elismeréseként az Energiahatékony önkormányzat 2019 címet érdemelte ki a gyulai önkormányzat. A Virtuális Erőmű Program energiahatékonysági kiválósági pályázatán odaítélt elismerést szerdán adták át a Parlamentben. A díjat az elmúlt években megvalósított önkormányzati energetikai korszerűsítésekért és a megújuló energiát alkalmazó technológiák használatáért kapta a település. Az Almásy-kastélyban például geotermikus fűtési rendszer működik.

Papp Gábor

– Szeretnénk, ha az utánunk következő nemzedékek is élvezhetnék azt az életminőséget, gyönyörű városunk értékeit, amelyeket apáink, nagyapáink és dédapáink megteremtettek – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő polgármester. Mint kiemelte, ezért a klímaváltozás elleni küzdelemben önkormányzati szinten is igyekeznek egyre karakteresebben részt vállalni.

Dr. Csige Gábor jegyző és dr. Görgényi Ernő polgármester az elismeréssel. /Fotó: Tóth Ivett/

– Önkormányzatunk ennek érdekében korszerű fűtési rendszereket telepít, az új beruházások esetén pedig igyekszünk a legmodernebb technológiákat, megújuló energiaforrásokat alkalmazni – tette hozzá.

Az Almásy-kastélyban geotermikus fűtési rendszer működik. Képünkön Temesváry János műszaki vezető /Fotó: Lehoczky Péter/

– Mindezeknek köszönhetően mérséklődik a szén-dioxid-kibocsátás és csökkennek a városüzemeltetési költségek. A megújuló energiák közül a napelemek használata kézenfekvő, hiszen a térségben magas a napsütötte órák száma. Ilyen erőmű került az Erkel Ferenc Gimnázium kollégiumának tetejére, a Harruckern Közoktatási Intézmény Madaras kollégiumára, a Szivárvány Napközi Otthonra, ahol emellett hőszivattyús hűtő-fűtő rendszert is alkalmaznak. A Várfürdő AquaPalotáját a termálvíz maradékhőjével fűtik, az Almásy-kastély esetében geotermikus talajszondás fűtési rendszert, a polgármesteri hivatal több helyiségeiben levegő-levegő hőcserélős rendszert, illetve annak udvarán napelemeket, az Erkel Emlékházban geotermikus talajszondát alkalmaznak. A közüzemi nonprofit kft. székházába víz-víz hőszivattyút telepítettek, a Kohán képtárban és a most létesülő inkubátorházban pedig levegő-levegő hőszivattyú biztosítja a hűtést-fűtést.

A Virtuális erőmű programban a szakértők a megtakarított, a megújuló alapon megtermelt energiát és üvegházhatású gázmegtakarítást erőművi kapacitássá számolják át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában