Békés megye

2019.09.19. 11:29

Emlék az út mentén: csak szabályosan

Megyénkben több mint száz emlékhely található a közutak mellett, melyek egy-egy tragikus kimenetelű közlekedési balesetre emlékeztetnek. Sokan nem tudják, milyen szabályok vonatkoznak az út menti kegyhelyekre. A közútkezelő azonban segít abban, hogy a hozzátartozók hol és milyen módon tudják biztonságosan ezeket a tárgyakat kihelyezni.

Busi Ottó

Egy hnappal az elkpeszt motoros tragdia utn, vasrnap dlutn keresztet lltottak a baleset helysznn, rpdtet kzelben, az lett vesztett huszonkilenc ves fiatalember emlkre. Amint az ismert, a vgzetes napon Mnfa s Pcs kztt egy huszonhrom ves frfi, azt kveten, hogy motorjval egy belthatatlan kanyarban, a zrvonal dacra nagy sebessggel megelztt egy kocsit, a szembe jvk svjba ttrve frontlisan tkztt egy rkez motorossal. Utbbi a helysznen meghalt. A karambolt a felteheten vtkes motoros kamerja rgztette. A szomor esemnyen vasrnap dlutn tbb tucat motoros jelent meg, de sokan jttek szemlykocsikkal is. Varga Zita, az elhunyt frfi zvegye az els mcses meggyjtsa utn a rszben a motorosok adakozsbl fellltott keresztnl azt mondta az sszegylteknek, hogy nagyon vigyzzanak magukra, hiszen ms gysem vigyz rjuk. A fiatalasszony lapunknak elmondta, miutn elfogytak az gyintznivalk, amik eddig lektttk, egyre inkbb rnehezedik a tragdia slya. Frjvel nyolc esztendeje ismertk egymst, most lett volna az egyves hzassgi vforduljuk. gy gyszolok, hogy azokra a helyekre jrok, amelyeket is kedvelt, gy a Mecsek-pihenhz is gyakran eljvk. Nagyon szerettk egymst, mi csak egymsrt ltnk. Mindig nagyon fltettem a frjemet, aki vatosan kzlekedett, igen elzkeny, s udvarias volt msokkal, nem tudom felfogni, hogy ez trtnt vele jelentette ki szomoran. Azt szeretnm, ha mindenki gy emlkezne r, amilyen volt, vidm, s nagyon j az emberekhez. Informciink szerint egybirnt a baleset vlt okozjnak llapota fokozatosan javul. Vele kapcsolatban az zvegy azt mondta, nincs gyllet a szvben, de azt nem tudja elfelejteni, hogy miatta kellett meghalnia a frjnek.

Fotó: DN

Egyetlen nap alatt hatan vesztették életüket a közutakon – közölte a rendőrség körülbelül egy hónapja. Négy autós, egy motoros és egy biciklis halt meg közlekedési balesetben országszerte aznap. Egy hete pedig megyénkben is halálos baleset történt, amikor lesodródott az úttestről, és egy út menti fának csapódott egy személyautó a Vésztő és Doboz közötti úton, a bélmegyeri leágazásnál. Az ütközés olyan erős volt, hogy a gépkocsi kettészakadt.

Békésben mintegy száz kegyhely található út mentén

Bár a tragikus hírekből másra lehetne következtetni, a statisztikák szerint a közlekedési balesetben elhunytak száma évek óta nem nőtt érdemben, sőt évtizedes távlatban jelentős csökkenést mutat. Megyénkben közlekedési balesetekben tavaly összesen 766-an sérültek meg, 7,9 százalékkal többen, mint 2017-ben. A balesetek 17 halálos áldozattal jártak, hasonlóan a korábbi évhez, a súlyosan sérültek száma kettővel 226 főre csökkent, a könnyebben sérülteké 58-cal 523-ra emelkedett.

Azok, akik szeretnének emlékhelyet állítani az utak mellett, megtehetik, de csak akkor, ha az kétséget kizáróan nem veszélyezteti a forgalom biztonságát, a kegyhely kellő távolságra található az úttól, és van a közelében egy, a biztonságos megállásra szolgáló hely – tájékoztatta hírportálunkat a Magyar Közút. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor a társaság közútkezelői hozzájárulást adhat a kegyhely elhelyezésére, létesítésére.

Hozzátették, útellenőreik rendszeresen járják a teljes országos közúthálózatot, tapasztalataik alapján viszont nagyon ritkán kérnek a hozzátartozók ilyen ügyben hozzájárulást. A közútkezelő tájékoztatása alapján a kegyhelyek kihelyezését tiszteletben tartják, ha pedig van rá lehetőség, akkor egyeztetnek a hozzátartozókkal, hogy hol és milyen módon tudják biztonságosan ezeket a tárgyakat kihelyezni az országos közutak mentén. A nem megfelelően felállított építmények ugyanis az úton közlekedőkre veszélyt jelenthetnek, elterelik a figyelmet, illetve veszélyhelyzet esetén az útpadkára lehúzódó gépjármű is beleütközhet – hívták fel a figyelmet.

A Magyar Közút adatai alapján Békés megyében a legfrissebb, 2016-os felmérés alapján a közutak mellett összesen 119 kegyhely található. A legtöbb, huszonöt a 44-es Kecskemét–Békéscsaba–Gyula főút mellett van, ezt a 4434-es Gyula–Pitvaros–Makó összekötő út követi tíz darabbal.

Legtöbb esetben az autós hibázik

Tavaly Békésben a halálos balesetek száma kettővel mérséklődött, a súlyos sérüléssel járóké 1 százalékkal, a könnyű sérüléseseké 7,8 százalékkal nőtt 2017-hez képest. A balesetek 95 százaléka a járművezetők hibájából következett be, leggyakrabban az elsőbbség meg nem adása és a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt. Ittas állapotban 61 balesetet okoztak, 14-gyel kevesebbet, mint az előző évben. Alkoholos befolyásoltságot a balesetek 10 százalékánál mutattak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában