galériával

2019.09.12. 19:46

Az irodalmárok magányossága: elkezdődött Gyulán a szabadegyetem

Az Irodalmi párosok és páratlanok, avagy magányos műfaj-e az irodalom? kérdéskör jegyében megkezdődött a harmadik Előretolt Helyőrség Szabadegyetem a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. szervezésében csütörtökön délután Gyulán, az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

Papp Gábor

Fotó: Kiss Zoltán

Magányos műfaj-e az irodalom? Persze, hogy az. Már, ami az alkotás folyamatát illeti. Így vannak ezzel más művészeti ágak képviselői is – fogalmazott megnyitóbeszédében Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy amint kilépnek a műhely teremtő félhomályából a reflektorfénybe, vállalniuk kell az alkotás közösségszervező képességét is.

– S nem csupán egy-egy mű előterében lelhetünk társakra, hanem olyan irodalmi-kulturális programokon, amilyen a mostani szabadegyetem is, ahol a sok-sok magány ágai összeérnek, és adott esetben össze is kapaszkodhatnak. Az alkotó magány termékenyítő energiái így megsokszorozódhatnak – ecsetelte Szentmártoni János. Mint mondta, az íróakadémia nem könnyű, de rendkívül nemes feladatra vállalkozott, amikor elindította tehetséggondozó képzését.

– A program nem csupán esélyteremtő, de megmutatja, hogy miként lehet elefántcsonttornyainkból kilépve megállni a helyünket a 21. század kihívásai közepette is, úgy, hogy közben ne kelljen megalkudni vagy hátat fordítani hivatásunknak, amelyet nem éppen a piacképes foglalkozások közt tartunk számon – folytatta a gondolatot. Szólt arról, hogy az akadémia a szépíró tagozattal indult, a második évben a kritikus műhellyel bővült, a harmadik évben színházi kurzus is indult, idén pedig az elsőköteteseknek is kiírtak pályázatot. A szervezet kiadót is működtet, és már 57 könyvet tett le az irodalom asztalára. Szerzői közül többen már rangos díjak birtokosai.

Szentmártoni János kitért az akadémia irodalmi-kulturális kapcsolataira is. Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia anyaországi melléklete tizennégy megyében lát napvilágot heti rendszerességgel, 260 ezer példányban. Erdélyben tizenegy heti- vagy napilap mellékleteként havonta 40 ezer példányban kerül a családok asztalára, míg a Vajdaságban a Magyar Szó havonta 20 ezer példányban teríti a magyarság körében. Beindítás előtt áll a Felvidéki és a Kárpátaljai Helyőrség is.

Orbán János Dénes Magyarország Babérkoszorúja díjas író-költő elmondta, talán a legerősebb évfolyam kezdte meg a munkát idén az íróakadémián.

A szabadegyetem első programjának részeként az érdeklődők Bolygópályák címmel életút-beszélgetést hallgathattak meg Mezey Katalin Kossuth-díjas író-költővel. A szerzőt Orbán János Dénes kérdezte, megidézve az 1960-as éveket, a Kilencek költőcsoport legendás alkotását, az Elérhetetlen föld című antológiát. A Nagy László előszavával ellátott kötet kezdetben a kor kultúrpolitikájának „Tilt” besorolása alá esett, végül 1969-ben szabad utat kapott. A kilencek az egykori bölcsészhallgatók irodalom köré fonódó alkotócsoportja, tagjai a hatvanas évek második felében összefogtak, és elhatározták, hogy egy versantológiában közösen juttatják szóhoz a nemzedéki öntudatot. Orbán János Dénes hangsúlyozta, a kötetnek nagyon erős irodalom- és politikatörténeti jelentősége is volt. Mezey Katalin egyebek mellett felelevenítette a korszakot jellemző kettősséget, amit a Szovjetuniót akkor elért olvadás és a hazai szigor jellemzett.

– Nehéz volt a megjelenés, de valamilyen önmozgása lehetett a fiataloknak – fogalmazott. A beszélgetés további érdekességeket érintett.

Nagy nevek érkeznek Gyulára

A szabadegyetem számos érdekes programmal folytatódik. Pénteken 10 órától például És Rómeó és Júlia címmel Nagy-Kálózy Eszterrel, illetve Rudolf Péterrel találkozhat a közönség. Este fél kilenctől Keresztes Ildikó ad koncertet, ahol Baricz Gergő lesz a meghívott vendég. Szombaton Szerelmes Budapest címmel Fráter Zoltán irodalomtörténész előadását hallgathatják az érdeklődők, délután háromkor pedig Pesti csillagok című dokumentumjátékának felolvasószínházi bemutatója lesz látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában