Gyula

2019.09.16. 17:14

Asztalosinasból lett a magyar repüléstörténet ismert alakja

Egy izgalmas ember nem mindennapi életét dolgozza fel Durkó Károly és Székely Árpád „A Sas – Dobos István története” című, a napokban elkészült kötete. A Gyulai Évszázadok Alapítvány könyve a legendás pilótának állít emléket.

Papp Gábor

Kšnyvbemutat— a v‡rkonyi bisztr—ban. A sas c’m? kšnvet mutatt‡k be Poly‡k Istv‡n SzŽkely çrp‡d Kurk— K‡roly Balla T’b—r

Fotó: Imre György

– Százhatvan oldalon 91 kép és 23 korabeli dokumentum, az özvegy visszaemlékezése, a jó barát, Svachulay Sándor történetei, valamit magának Dobos Istvánnak a háborús tudósításai szólnak a mára kissé elfeledett, zseniális gyulai pilóta életéről – mondta a kötetet bemutató hétfői sajtótájékoztatón Durkó Károly, a kiadó Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke. Az érdeklődők öt fejezetben olvashatják el, és ismerhetik meg Dobos István életét, a régi légi bemutatók báját, a világháborús harci bevetések lélegzetelállító helyzeteit. A könyvet Székely Árpád és Durkó Károly kutatta, írta és szerkesztette. A könyv tipográfiája Polyák Edit és Polyák István munkája.

Polyák István, Székely Árpád, Durkó Károly és Balla Tibor Csonti, a kuratórium tagja /Fotó: Imre György/

Székely Árpád felelevenítette, hogy gyermekkorában tanultak a pilótáról, majd kicsit feledésbe is merült a története egészen két évvel ezelőttig, amikor egy barátjánál talált róla írást. A húszoldalas gépelt dokumentumot 1969-ben két diák készítette, és a gyulai kötődésű személyiség, egy igazi vagány, félelmet nem ismerő ember életét kísérte végig. Székely Árpád ezt követően két éven át végzett kutatást a helyi levéltárban, könyvtárban, múzeumban, a budapesti levéltárban és a közlekedési múzeumban, illetve a bécsi levéltárban. A szerző ezt követően megidézte a „Sas” történetét.

Dobos István asztalosinas volt Gyulán, és ki is tanulta a hivatást, de mindig is a repülés érdekelte. Már egészen fiatalon készített repülőgépeket, de szülei ezeket a törekvéseit nem nagyon értették, éppen ezért egy alkalommal fogta magát és egyetlen fillér nélkül, gyalog indult el Budapestre. Közben asztalosmunkákat is vállalt, majd feljutott a fővárosba, ahol repüléssel kezdett foglalkozni. Ott a békéscsabai Kvasz András és a szarvasi Székely Mihály személyében a repülésben ugyancsak jártas barátokat szerzett.

Dobos István 1914-ig járta az országot, mint egy cirkusz, felléptek a repülő bemutatóikkal. Ezután a világháború következett számára, a mai Montenegró területén sok csatában, több mint száz bevetésen vett részt. Később elterjedt róla az az igaztalan híresztelés, miszerint vörös katona volt, ez azonban nem igaz. A félinformációkat azt táplálhatta, hogy egy alkalommal – mint sportember – elvitte repülőgépen Szamuely Tibort, a Tanácsköztársaság terrorszervezetének vezetőjét Kijevbe. Dobos volt az első pilóta, aki egy felszállással megtette ezt az utat. Később azonban ezért perbe fogták, ami egy évig tartott, végül bebizonyosodott, hogy nem volt vörös katona, mégis eltiltották több évre a repüléstől.

Visszatért Gyulára, ahol asztalosként tevékenykedett, majd újra Pestre ment. 1930-tól Wenckheim József magángépének pilótája lett, és számos fiatalt tanított. Találmányát, az állítható légcsavart hazájának szánta, külföldre soha nem adta el. Karrierje éppen akkor ért volna révbe, amikor 1937-ben lezuhant repülőgépével és meghalt.

Polyák István elmondta, minden ilyen kötet egy időutazás, amit a remények szerint sikerül küllemben is alátámasztani.

Köztiszteletben álló pedagógust díjaznak

A könyv kiadását számos gyulai vállalkozás és magánszemély mellett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. A bemutatót szeptember 25-én tartják a gyulai könyvtárban. Durkó Károly bejelentette, alapítványuk kuratóriuma a Gyula városáért és oktatásáért létrehozott Firtosi József Dezső-díjat idén Gyarmathy Zsoltnénak, az Erkel Ferenc Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola nyugalmazott tanárának ítélte oda magas szintű munkájáért és mindig emberséges tevékenységéért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában