Nagyszénás

2019.09.20. 13:37

Alzheimer-kór: ha időben felismerik, a folyamat lassítható

Az Alzheimer világnap alkalmából sétát szervezett az nagyszénási idősek klubja, szolidaritásukat kifejezve a demenciával élő idősek és családjaik előtt.

Cs. I.

Dr. Ruzsa Gréta a betegség kialakulásáról beszélt, arról, milyen szakaszai vannak (enyhe, amikor még önellátó az illető; középsúlyos, amikor gyógyszeres kezelést igényel, s felügyeletre szorul; súlyos, amikor annyira megnehezíti családi körben az ellátását, hogy intézményi ellátás is kilátásba kerül).

Az orvos arról is beszélt, milyen jelei vannak az Alzheimer-kórnak: sérül a rövidtávú memória, személyiség- és viselkedésváltozás történik, éjszaka nem alszik a beteg, zavart.

A szerző felvételei

Sok család próbálja megoldani maga a hozzátartozó ellátását, vagy el is titkolja a külvilág előtt a nehézségeiket. A kezdeti szakaszban gyógyszerrel szinten tartható a betegség. Elhatalmasodásakor már szinte képtelenség 0-24 órán át a maximális családi felügyeletet nyújtani.

– Gyógyítani nem lehet, csak lassítani a folyamatot, ha időben felismerik – tette hozzá a doktornő. A család támogató környezete is tud ebben sokat segíteni modern és hathatós gyógyszerek mellett. Ha felismerjük a tüneteket, orvoshoz kell fordulni, az illetőt nem szabad magára hagyni.

Elhangzott, az idősek klubjában mindent megtesznek, egészségmegőrző programjaikon tájékoztatásokat, jó gyakorlatokat osztanak meg a klubtagokkal. A pénteki programon senior zumba után a résztvevők a kulturális központ parkjában átsétáltak a szökőkúthoz, egy fa köré elhelyezték színes zászlóikat, emlékezve a betegségben szenvedőkre és a hozzátartozókra, akik támaszt, segítséget nyújtanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában