Békéscsaba

2019.09.12. 11:54

Állami kitüntetéssel jutalmazták munkáját

Paulikné Tóth Krisztina Bessenyei György-díja kapcsán mesélt hivatásáról, mindennapjairól.

V. E.

Fotó: Imre Gyorgy

A közművelődési szakma legrangosabb állami kitüntetésével, a Bessenyei György-díjjal jutalmazták nemrégiben Paulikné Tóth Krisztinát, a Csabagyöngye Kulturális Központ kulturális szervezőjét, főtanácsosát.

– Hogyan fogadta elismerését és minek tudja be, hogy önt találták alkalmasnak rá?

– Nagyon meglepett, hogy a díjazottak közé kerültem, ugyanakkor nagy örömöt és megtiszteltetést jelentett számomra. Utóbbit főként azért, mert az ország különböző pontjain kulturális intézményt vezető kollégáim terjesztettek fel rá. A közel 15 éve Csabagyöngyében folytatott rendezvényszervező, közösséggondozó, valamint pályázatíró munkám mellett, immár hetedik éve tevékenykedem a Kulturális Központok Országos Szövetségének (KKOSZ) titkáraként, ahol többek közt konferenciákat, szakmai találkozókat szervezek, és napi szinten tartom a kapcsolatot a hetvenöt tagszervezettel. A népművelők rangos országos közösségének összetartása nagy kihívás, ám szívemnek a legkedvesebb feladat.

Paulikné Tóth Krisztinát meglepte az elismerés /Fotó: Imre György/

– Honnan jött önnek a kultúra szeretete, és miért épp ezt a szakmát választotta?

– Középiskolában még külkereskedelmi szakon tanultam, majd a továbbtanulás előtt jött az az érzés, hogy humán irányban szeretném folytatni a tanulmányaimat, így német–művelődésszervező szakot végeztem Szegeden. Szerencsésnek mondhatom magam, mert jó családi háttérrel rendelkezem, ők hozzám hasonlóan a kultúra szerelmesei, és ugyanez mondható el zongorahangoló férjemről, illetve hozzátartozóiról is. Így minden adott volt ahhoz, hogy ezt a hivatást folytassam.

– Hogyan telik egy napja, miként egyezteti össze a teendőit?

– Az életemet és a munkámat egyaránt az együttműködések, a partneri kapcsolatok szövik át. Ez a kapcsolati háló képezi az alapját KKOSZ-ben végzett munkámnak, illetve a kulturális központban ellátott tevékenységemnek is. Teendőim teljes embert igényelnek, hiszen számos feladat vár rám egy-egy napon. Az egyeztetések, szervezések mellett elmélyültebb szellemi munka a pályázatírás, a rendezvényeken pedig személyes jelenlétemmel igyekszem segíteni az esemény előtti utolsó simításokat. Utóbbit rendkívül fontosnak tartom, és nem szívesen „spórolom” ki.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában