Galériával, videóval

2019.09.18. 17:14

A nyomdaipart támogatja a kétmilliárdos csabai beruházás

Hetek óta zajlanak a munkálatok Békéscsabán, a Szent-Györgyi Albert középiskolánál, ahol a Modern Városok Program keretében nyomdaipari tudás- és képzőközpontot alakítanak ki. A közel 2 milliárd forintos beruházás alapkövét szerdán tették le ünnepélyesen.

L. B.

– Minden fejlesztés valamilyen gondolatból indul ki; és most, a Modern Városok Program keretében lehetőség nyílik arra, hogy az álom valósággá válhasson. A valóság pedig egy 21. századi épület, benne 21. századi szakképzéssel – mondta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Kiemelte: a szakképzés jövőt biztosít a gyerekeknek, valamint képességet arra, hogy a változó világban felnőttként talpon maradhassanak.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár

– Ez a fejlesztés a szakmáról is szól – folytatta a helyettes államtitkár, hozzáfűzve, a cégek számára fontos, hogy az intézmény minőségi munkaerőt bocsásson ki, a munkaerőpiac igényli a képzést.

Ismertette a minőségi szakképzés három pillérét: vonzó iskolai környezetre, valamint megfelelő tartalomra és módszerekre, vagyis jó eszközökre és jó pedagógusokra van szükség.

Szarvas Péter polgármester

– Békéscsabán komoly hagyományokkal és jelentőséggel bír a nyomda- és csomagolóipar – mondta Szarvas Péter polgármester, hozzátéve, a cégek folyamatosan fejlődnek, ám ehhez szakképzett munkaerőre is szükségük van, munkaerőhiánnyal küzdenek. Az ágazatban a városban több mint száz cég dolgozik, amelyek mintegy 1500 munkavállalónak biztosítanak munkát.

A közel 2 milliárd forintos, várhatóan következő évben véget érő fejlesztés részleteit is ismertette. Egyrészt korszerűsítik, bővítik a tanműhelyet, nagyjából 1600 négyzetméteresre, azt komoly forrásból a legmodernebb eszközökkel, gépekkel szerelik fel. Másrészt a kollégiumot teszik rendbe, összesen 1800 négyzetméter újul meg, korszerű hálótermeket, közösségi tereket alakítanak ki.

Szarvas Péter emlékeztetett: a nyomdaipari tudás- és képzőközpont volt az M44-es és az iparterület-bővítés mellett az a projekt, amire a Modern Városok Program keretében szinte rögtön rábólintottak.

Világszintű lehet a tudás- és képzőközpont

– Ez egy olyan mintaprojekt, ami az ipar szereplőit is összefogta – mondta Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) főigazgatója. Hozzátette, reményei szerint a békéscsabai nyomdaipari tudás- és képzőközpont nemcsak európai, hanem világ szinten is jelentőséggel bír majd. Hangsúlyozta, a szektorban dolgozó vállalkozások építenek a Szent-Györgyi Albert középiskolára.

Tálas Csaba, a középiskola igazgatója, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Szarvas Péter, Pölöskei Gáborné, Bertáné dr. Bényi Krisztina, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, dr. Krizsán Anett, a kormányhivatal igazgatója és Mucsi Balázs tették le a beruházás alapkövét /Fotó: Imre György/

A fejlesztéssel egyébként az a cél, hogy a munkaerőpiacra évente 80 szakembert bocsássanak ki. Jelenleg 130 nyomdászdiák tanul az intézményben. A tanulók névsorát, valamint a nyomdaipari munkaközösség gondolatait Gonda Ádám diákigazgató helyezte el az időkapszulában. A rendezvényen ezt követően helyezték el az időkapszulát, illetve a beruházás alapkövét a jelenlegi munkaterületen, a tanműhely előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában