TOP

2019.08.29. 13:59

Orosháza felújítja a csapadékvíz-elvezető rendszert is

A csapadék- és belvízvédelmi fejlesztéseket érintő projekt kivitelezésének a szerződéseit csütörtökön írta alá Dávid Zoltán polgármester a nyertes cég képviselőivel.

Csete Ilona

Dávid Zoltán polgármester, az A-MEZŐGÉP Kft. képviseletében Gubacsi Szilárd ügyvezető és Tószegi Tamás projektvezető csütörtökön aláírta a szerződést /A szerző felvétele/

A 400 milliós beruházásra az önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program Települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztések elnevezésű felhívásra. A pályázat az önkormányzat tulajdonában álló területeken csapadék-és belvízelvezető csatornák felújítására (nyílt- és zárt egyaránt), kisebb mértékben új csatorna építésére irányult.

A fejlesztésre azért van szükség, mert egy-egy nagyobb eső után áll a víz a Kossuth Lajos utcán, a Könd utcán és még néhány környező területen. A probléma több évtizede fennáll, az oka pedig az, hogy a régi csapadékvíz-elvezető rendszer nem tudja elvezetni a hirtelen lezúduló hatalmas mennyiségű vizet (nem a főtéren van a probléma, csak ott jelentkezik).

Dávid Zoltán polgármester, az A-MEZŐGÉP Kft. képviseletében Gubacsi Szilárd ügyvezető és Tószegi Tamás projektvezető csütörtökön aláírta a szerződést /A szerző felvétele/

A pályázattal Orosháza önkormányzata a belterületre hullott csapadékvizek rendezett és kártétel nélküli elvezetését szeretné elérni, így valósulhat meg a településrész természetes és épített környezetének a védelme.

Dávid Zoltán polgármester, az A-MEZŐGÉP Kft. képviseletében Gubacsi Szilárd ügyvezető és Tószegi Tamás projektvezető csütörtökön aláírta a szerződést. A munkálatok októberben kezdődnek, a tervek szerint elsőként a Dózsa György utcán, és előreláthatólag 12 hónap leforgása alatt készül el a projekt.

A sajtótájékoztatón a városvezető kérte a kivitelező céget, helyi vállalkozókat is vonjon be a hónapokon át tartó munkákba. A munkák helyszínén élő lakosságot pedig időben tájékoztassa a várható beavatkozásokról, az utcákban esetleges forgalomkorlátozásokról.

Saját forrásból

A pályázati lehetőségek kiaknázása mellett az önkormányzata idén több mint 5 millió forint saját forrást biztosított a csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos problémákra. Tavaly csapadékvíz elvezető rendszer karbantartására 2 millió forintot fordított a városvezetés, a Retek utcai csapadékvíz elvezető árok kapacitását növelték. A hálózat mosatása mellett szükség esetén szikkasztó árkokat is nyitottak. A Start Munkaprogram keretében az elmúlt négy évben 214 ezer 622 méter csatornaszakaszt tisztítottak meg, tartottak karban, 50 fedlapot és 80 rácsos lefolyót cseréltek. Ezek mellett végeztek cserjeírtást, műtárgyak karbantartását és vízelvezető csatorna melletti területek karbantartását, parlagfűmentesítést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában