Békés megye

2019.08.02. 11:25

Napenergiát használnak a legtöbben

A megújuló energiaforrásoknak, a Nap, a szél, a víz mozgási energiájának, a földhőnek, a biomasszának (ezen belül a biogáznak) jelentős szerepe van a klímaváltozás mérséklésében. Mégpedig a különböző káros anyagok, elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével. A VIATICUM Természet- és Környezetvédelmi Alapítvány több megyei rendezvényen játékos formában ad át ismereteket a témában, e hétvégén a Medgyesegyházi Dinnyefesztiválon.

Nyemcsok László

Szűcs Péter energetikai üzemmérnök, a projekt menedzsere, szakmai vezetője Békéshez és Kétsopronyhoz is szorosan kötődik. Kiemelte, interaktív szemléletformálási programsorozat keretében a családok, a fiatal felnőttek számára nyújtanak tájékoztatást a lakosság által alkalmazható, valamint a helyi megújuló energiaforrásokról.

– Az Európai Unió gazdasági stratégiájának részeként 2020-ra az energiafogyasztásban a megújuló energiaforrások 20 százalékos részarányát tűzte ki célul. Magyarország 2020-ra 14,65 százalékos részarányt vállalt – hangsúlyozta Szűcs Péter. Kitért arra, a hazai villamosenergia-fogyasztás egyre jelentősebb részét megújuló energiaforrásokból fedezzük. Lakossági szinten ezeket a háztartási méretű kiserőművekben tudjuk villamosenergia-termelésre felhasználni.

A Gyulán megrendezett Körösvölgyi Sokadalmon nagy volt az érdeklődés a megújuló energiák iránt, játékos formában ismerkedtek ezekkel a látogatók

Az energiahordozó fajtáját tekintve elsősorban nap-, szél- és vízenergiát, biogázt, biomasszát, földgázt, termálmetánt, benzint, dízelt hasznosítunk. Mindezekből kimagaslik Békés megyében is a napenergia, amely az összes beépített teljesítmény 99,6 százalékát teszi ki.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2018 végén 40 439 háztartási méretű kiserőművet (HMKM) tartott nyilván 323,4 megawatt kapacitással. Ezeknek a 26,6 százalékát tavaly létesítették. Ez az adat jól mutatja, hogy a HKME-k száma az elmúlt évek során növekedett jelentősen, igaz ez Békés megyére is.

Az újonnan telepített háztartási méretű kiserőművek mind napelemes rendszerek voltak. Jellemzően természetes személyek telepítették, leginkább két és nyolc kilowatt közötti beépített teljesítménnyel. HMKE-knek nevezzük azokat a kisfeszültségű hálózatra csatlakozó kiserőműveket, melyek csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kilovoltampert.

Szűcs Péter szólt arról, hogy a villamosenergia-forgalmat speciális, elektronikus fogyasztásmérővel mérik. Irányonként kiolvasható a vételezett, illetve a hálózatba betáplált villamos energia mennyisége.

Beküldött fotók

– A klímaváltozásról szóló egyre fenyegetőbb hírek mellett a naperőművek rohamos terjedését az elmúlt években a napelemek bekerülési költségének csökkenése és az időszakosan elérhető, pályázati úton hozzáférhető beruházási támogatások segítették – hangsúlyozta a projektvezető. – Egy háztartás éves villamosenergia-fogyasztását fedező, három kilowatt teljesítményű rendszer telepítési költsége mintegy 1,6 millió forint, amely 12-13 év alatt térül meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában