testületi ülés

2019.08.29. 17:14

Korszerűsítik a Fővárosi Idősek Otthonát Gyulán

Hamarosan korszerűsíthetik és bővíthetik Gyulán a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonát. Ennek érdekében a fürdővárosi képviselő-testület az érintett részt kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, illetve módosítják a helyi építési szabályzatot (HÉSZ) is. A grémium csütörtöki rendkívüli ülésén dr. Görgényi Ernő bejelentette, hogy befejeződött az Airbus gyulai gyára látványterveinek településképi véleményeztetési eljárása a Miniszterelnökségen.

Papp Gábor

20190827_Idősek_BMH_Leh

Fotó: LP6DMK2

A Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona az intézmény területére kérte a helyi építési szabályzat módosítását. Az előzmények kapcsán a polgármester kiemelte, az idősek otthonában az ellátottak számára a feltételeket a hatályos jogszabálynak megfelelő módon kell biztosítani.

A fővárosi önkormányzat – mint intézményfenntartó – döntött az ehhez szükséges felújítás, korszerűsítés finanszírozásáról. Az ellátásra folyamatosan nagy igény van, jelenleg is 100 jelentkező vár az intézményben való elhelyezésére. A jelenleg hatályos, időskorúak ellátására vonatkozó jogszabályok szerint csökkenteni kell az egy helyiségben elhelyezettek számát, illetve ellátottanként minimum hat négyzetméteres területet kell biztosítani.

Jogszabályváltozás miatt korszerűsítik a Fővárosi Idősek Otthonát, beépítik a Honvéd utca felőli részt /Fotó: Lehoczky Péter/

A feltételekből, valamint a fizikai adottságokból adódóan a korszerűsítés kis mértékben ugyan, de csökkentheti az ellátási helyek számát. Annak érdekében, hogy ez minél kevesebb legyen, az ingatlan Honvéd utca felőli szabad, beépítetlen területének beépítését tervezi a fenntartó. A tervezet épületrész a meglévő magasságával és formájával azonos módon épülne meg a jogi telekhatárig.

A bővítés engedélyezéséhez a helyi építési szabályzat módosítása is szükséges. Az intézmény több mint 130 embernek ad folyamatosan munkalehetőséget, így az intézmény vezetése, a Fővárosi Önkormányzat és az idősek otthonának helyet adó Gyula város közös érdeke a felújítás jogi feltételeinek megteremtése. A korszerűsítés nem jár együtt a környezeti terhelés növekedésével, hiszen az ellátottak száma nem nő, ellenben az ellátás minősége javulni fog. A gyulai képviselő-testület a Fővárosi Önkormányzat Idősek Tömbjének területét kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, illetve elindította a HÉSZ módosítását.

Dr. Görgényi Ernő beszámolt arról, hogy az Airbus gyulai gyára látványterveinek településképi véleményeztetési eljárása a Miniszterelnökségen befejeződött és pozitív eredménnyel zárult. A testület emellett döntést is hozott a déli ipari parkkal kapcsolatban, ahol a fejlesztés, az üzem építése megvalósul majd. Az önkormányzat már korábban elindította a helyi építési szabályzat felülvizsgálatát és módosítását a területre és a Kisdelta szükségtározó területére is.

Az Airbus látványtervei is láthatók már

Az egyeztetési dokumentumot a város honlapján közzétették, valamint lakossági fórumot is tartottak a témában. A grémium csütörtökön elfogadta a HÉSZ módosítási eljárásban elkészített terveket a déli ipari parkra és a Kisdelta szükségtározóra. A lakossági fórum jegyzőkönyvét ugyancsak megismerte és elfogadta a testület.

Az Airbus gyár látványterveit IDE KATTINTVA nézheti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában