Békéscsaba

2019.08.14. 14:31

Koncerttel zárul a harsonás mesterkurzus

Negyedjére szervezik meg idén a Békéscsabai Harsonás Napok előadó-művészeti mesterkurzust a Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában, melynek keretében többek közt hangképzést és légzéstechnikát sajátíthatnak el a tanítványok, valamint a tehetséggondozás érdekében részt vehetnek egyéni órákon és kamarafoglalkozásokon is.

V. E.

20190812 Békéscsaba Békéscsabai Harsonás Napok előadó-művészeti mesterkurzus tanárai és tagjai Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A huszonöt növendéket számláló program az oktatáson túl egyfajta találkozó is, hiszen a kurzusokat tartó művészek egykor szintén Békéscsabán tanultak harsonázni. A hagyományok szerint pedig ezúttal is egy ingyenes záró hangversennyel koronázzák meg az oktatást, amire az evangélikus nagytemplomban augusztus 15-én, csütörtökön, 19 órakor várják a közönséget.

A Békéscsabai Harsonás Napok előadó-művészeti mesterkurzus tanárai és tagjai /Fotó: Imre György/

A tanfolyam oktatói között többen a csabai konzi harsona tanszakán végeztek, nemzetközi hírű harsonaművészek. Így Angyal János, a Máv Szimfonikus Zenekar és az Óbudai Danubia Zenekar művésze; Brindás Barnabás Junior Prima díjas basszusharsona-művész; Pap Gábor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója; Szűcs Csaba Prima díjas harsonaművész és tanár; Sztán Attila, a Budapesti Fesztiválzenekar művésze, Junior Prima díjas harsonaművész. Utóbbiak Kalmár Zoltánnal, a csabai művészeti iskola harsonatanárával és -művésszel együtt színesítik repertoárjukkal a zárókonceret.

Kalmár Zoltán elmondta, az esemény tematikájának vezérelve egy minél átfogóbb zenetörténeti összegzés felvázolása, kamaraátiratok, versenyművek és karaktervariációk olvasatában. A reneszánsz táncok és a vokális polifónia világából kiindulva, a barokk zene formagazdagságán át, Wagner-dalnokverseny toposzának érintésével jutnak el a jazz, majd az új magyar zene harsonára íródott repertoárjáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában