ingatlan adásvétel

2019.08.22. 19:50

Jó befektetésnek tartják a békésiek új lakás vásárlását

A békésiek túlnyomó többsége arra számít, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy évben emelkednek, így jó befektetésnek tartják az újlakás-vásárlást. Aki ebben gondolkodik, nagyobb részben saját, kisebb részben gyermeke számára teszi – derült ki nemrégiben egy kutatásból.

Busi Ottó

Eladó lakás

Forrás: MW illusztráció

Fotó: Löffler Péter

Országosan a megkérdezettek 70 százaléka tartja a legjobb befektetésnek az új lakást, de a használt lakóingatlanra is közel ennyien voksoltak. Békésben szintén az új lakás végzett az élen – az országos átlagot meghaladó 77 százalékkal – olvasható ki a Cordia lakóingatlan-fejlesztő nemrégiben kiadott elemzéséből.

– A békésiek túlnyomó többsége – közel háromnegyede – arra számít, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy évben emelkednek, a drágulással kalkulálók közel fele legalább 10 százalékos árnövekedést vár. A megyében épülő új lakások esetében tízből hét békési vár áremelkedést, illetve ennél többen, tízből nyolcan számítanak a budapesti újlakás-piacon további drágulásra – hívta fel a figyelmet Földi Tibor, a társaság vezérigazgatója.

Hozzátette, Békés megyében a megkérdezettek bő negyede számolt be arról, hogy egy családtag, barát vagy ismerős már vásárolt lakóingatlant Budapesten, minden negyedik ilyen esetben pedig új építésű lakásról van szó. Az országos átlagot (76 százalék) meghaladóan a fővárosban ingatlant vásárló békésiek 83 százaléka saját használatra vette azt, 16 százaléka pedig a gyermeke számára.

Békésben tíz megkérdezettből hárman gondolják úgy, hogy egy új budapesti lakás vásárlása jó hozamot nyújtó befektetés, tízből négyen pedig egyetértenek azzal az állítással, hogy a fővárosban mindig lesz kereslet a jó helyen lévő, bérelhető lakások iránt.

– Békés megyében minden negyedik válaszadó tart attól, hogy egy budapesti, albérletbe kiadott lakás esetében nem tudná biztonsággal ellenőrizni, hogy a bérlő minden hónapban rendesen fizet-e. A megkérdezettek negyede aggódna amiatt, hogy az építtető nehezen kiadható lakást ad el a számára– árulta el Földi Tibor.

A felmérésből kiderült az is, hogy a következő egy év során a megkérdezett Békés megyeiek 14 százaléka tervez lakás- vagy házvásárlást – ez megfelel az országos átlagnak. Jelentős lakásfelújítással a békésiek 18 százaléka számol, ami ugyanakkor jóval elmarad a 25 százalékos országos átlagtól. Lakásuk eladását viszont az országos átlagnál (6 százalék) jelentősen többen tervezik: a kutatásban részt vevő Békés megyeiek 12 százaléka.

A Békés megyeiek 14 százaléka tervez lakás- vagy házvásárlást egy éven belül /Illusztráció: MW/

Földi Tibor hozzátette, a Dél-Alföld régióban az országos átlagtól eltérően állna össze egy új otthon költségvetése. Ennek legnagyobb szeletét (32 százalék) egy ingatlaneladásból fedeznék, a hitel a vételár mintegy negyedét, az egyéb megtakarítás felhasználása pedig a tizedét tenné ki. A többit kisebb elemekből, mint például családi segítség vagy örökségből biztosítanák. A régióban az ingatlanvásárlást tervezők 90 százaléka saját használatra venne lakást, házat és – szemben a 14 százalékos országos átlaggal – mindössze 8 százaléka szánná az ingatlant a gyermeke számára.

Drágább a panel, mint a tégla

Az Ingatlan.com szerint a megyei jogú városokban és a fővárosban augusztus közepén érvényes lakáshirdetések

13 százalékában szerepelt húszmillió forintnál olcsóbb lakóingatlan.

– Ez az árkategória azért is érdekes, mert vannak olyan városok, amelyekben a panelek és a téglalakások árai között már jóval kisebb a különbség az utóbbiak javára. Sőt, két városban, Békéscsabán és Miskolcon a panellakások átlagos négyzetméterára meghaladja a téglalakásokét – emelte ki Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában