beruházás

2019.08.09. 19:29

Airbus: jövőre már épülhet a gyár Gyulán

Az Airbus Helicopters gyulai gyárának építése és helyi építési szabályzat beruházáshoz kötődő módosítása kapcsán tartottak lakossági fórumot pénteken a fürdővárosi polgármesteri hivatalban. Mint elhangzott, a látványterveket a Miniszterelnökség már elfogadta, amit az engedélyezési és a kivitelezési tervek elkészítése követ majd. Eközben az Airbus és a magyar állam közös vállalatot, joint venture-t alapít, aminek létrejötte őszre várható.

Papp Gábor

Fotó: Imre Gyorgy

– Önmagában is rendkívüli jelentőségű, hogy az Airbus Helicopters gyárat épít Gyulán – vezette be a lakossági fórumot dr. Görgényi Ernő polgármester. Mint elmondta, a rendszerváltás óta nem született új gyár a városban.

– Emellett megvan az esélye annak, hogy az Airbus után más vállalatok is érkezhetnek Gyulára – ecsetelte a polgármester. – Így ezekhez a fejlesztésekhez a megfelelő módon ugyancsak biztosítanunk kell a szükséges területet.

Dr. Görgényi Ernő szerint rendkívüli jelentőségű az Airbus gyulai fejlesztése

Dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta, rendelkezésre áll a megfelelő önkormányzati tulajdonú terület az Airbus és a magyar állam közös beruházásához. Emlékeztetett arra, már korábban is több alkalommal felmerült, hogy a 44-es elkerülő út mellett alakítsák ki a déli ipari parkot. A városban már hosszú ideje működik az északi ipari park, ám annak megközelíthetősége nem a legideálisabb. Az említett elkerülő mellett viszont vannak olyan önkormányzati ingatlanok, melyek együttese alkalmas a fejlesztéshez.

Béres István főépítész ennek kapcsán elmondta, a terület ma is gazdasági: részben kereskedelmi, részben ipari terület, amit felszabdal egy kevéssé jó talaj-adottságokkal rendelkező erdősáv. Emellett az érintett részek több önálló ingatlanként vannak nyilvántartva. A beruházás biztosítása érdekében szükséges az elaprózott övezeti határok módosítása, összevonása. Ezzel létrejön a szükséges méretű terület.

A kéthektáros erdősáv megszüntetése kapcsán a biológiai aktivitási érték megtartásának kötelezettsége is fennáll, aminek jegyében az önkormányzat 3,75 hektár erdőt fog kijelölni a Kis-Delta tározó közelében, és a szennyvíztisztító mellett 3,75 hektárt erdőt fog telepíteni.

Béres István bemutatta azt a vázlattervet, amely tulajdonképpen a leendő üzem első ábrázolása. A szakember nyomatékosította, ez még sok mindenben változhat, de jól mutatja, hogy mire lehet számítani.

Airbus Helicopters gyulai gyárának vázlatterve

Az Airbus alkatrészgyára mintegy 1,5 hektáron fekszik majd, amihez kapcsolódik egy felületkezelő üzem, amit a kormány épít, illetve egy logisztikai központ. Egyébként a gyulai egységben precíziós alkatrészeket, vagyis magas hozzáadott értékű termékeket készítenek majd. A beruházással összefüggő kamionforgalom várhatóan nem fog óriási terhet róni a 44-es útra.

A lakossági fórumon természetesen kérdések is elhangoztak. Dr. Görgényi Ernő ezek egyikére válaszolva kifejtette, a tervek szerint 2021 első negyedévének végén kezdődik majd el a termelés a gyulai üzemben. A Miniszterelnökség a látványterveket jóváhagyta, ezután készülhetnek el az engedélyes és a kivitelezési tervek. Az építkezés jövő tavasszal indulhat.

Több száz munkahelyet teremtenek

Dr. Görgényi Ernő polgármester szólt arról, hogy jelenleg is tart a létrehozási eljárása annak a joint venture-nek, közös vállalatnak, amelyet az Airbus és a magyar állam hoz létre. A vállalat ünnepélyes bejelentése, illetve szerződésének aláírása őszre várható.

Egy hölgy arra vonatkozó kérdésére, hogy a közeli Rosu utcában lesz-e útfelújítás, elmondta: a fejlesztés véleménye szerint mindenképpen ki fogja kényszeríteni, de hogy ez időben mikor történhet meg, az csak később dől majd el. Ugyancsak felvetésre reagálva a polgármester kifejtette: bár a pontos számok még nem hozhatók nyilvánosságra, de biztos, hogy az Airbus több száz munkahelyet hoz létre, amelyek jelentős aránya mérnöki munka lesz. Egyébként a most vázolt fejlesztés a tervezett beruházások első köre.

Dr. Görgényi Ernő egy újabb kérdésre válaszolva úgy vélekedett, a francia nyelvtudás előnyt jelenthet a francia cégnél. A megkereséseket egyelőre ő gyűjti, és a közös vállalat megalapításakor átadja majd az illetékeseknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában