Turisztikai konferencia

2019.07.02. 09:44

Tíz település fogott össze a fejlődésért

Turisztikai konferenciát tartott a tíz békési település érintettségével létrejött Alföld Slow Egyesület nemrég Újkígyóson. A rendezvényen a slow (lassú) turizmusról, az együttműködés fontosságáról számoltak be a résztvevők, valamint bemutatták az eddigi tevékenységüket.

Nagy-Laczkó Viktória

A lassú turizmus népszerűsítésére, a szemlélet elterjedésére, a térség turisztikai céljainak megvalósítására hozta létre megyénk kilenc települése tavaly az Alföld Slow Egyesületet. Almáskamarás, Csabaszabadi, Csorvás, Doboz, Kétegyháza, Kondoros.

A szerző felvétele

Kunágota, Lőkösháza, Újkígyós munkáját a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft., az Újkígyósi Petőfi Sándor Művelődési Ház és a Budapesti Metropolitan Egyetem segíti. A tagok a közelmúltban egy konferenciát szerveztek.

A szakmai egyeztetésen Szőke Tünde Mónika, az egyesület elnökségi tagja, a Budapesti Metropolitan Egyetem óraadó tanára az egyesület marketingtevékenységéről számolt be. Elmondta, a közreműködésével készült el 2016-ban Újkígyós turizmusfejlesztési stratégiája, melyben a város adottságait megvizsgálva a lassú turizmust jelölték meg iránynak, valamint az élhető és fenntartható települések hosszú távú működését tűzték ki célul.

Szebellédi Zoltán, Újkígyós polgármestere, az egyesület elnöke kifejtette a célok meghatározását követően felvette a térség településeivel a kapcsolatot, mert rájött, „egyedül nem megy”. Végül kilenc települést tudtak bevonni a tervekbe, a fejlesztési stratégiába. Ennek kialakításában egyébként a budapesti egyetem hallgatói is részt vettek, akik a településeket bejárva mérték fel a turisztikai attrakciókat. Az eddigi munka során készült logó, szlogen (Egyszerűen. Természetesen.), honlap, ahol a települések bemutatják a kínálataikat, valamint elméletben kialakítottak tematikus útvonalakat is. Utóbbiak megvalósítása folyamatban van. A települések vezetőivel pedig eldöntötték, a közös munka során kiemelt helyen szerepel majd a helyi és a hazai termelő és turisztikai vállalkozások támogatása; annak erősítése, hogy a felgyorsult világban érdemes megélni a pillanatokat, tudatossá válni mind az életvitelben, mind a fogyasztásban.

– Van az úgynevezett nemnövekedés-elmélet, mely azt mondja, a gazdasági növekedés tulajdonképpen fenntarthatatlan hosszú távon, mert a világ és az emberiség pusztulásához vezet. Ez a gondolat tartozik hozzá a lassú turizmus értékrendjéhez, s e köré épült az egyesület is: nem konkurensként, hanem partnerként tekintünk egymásra – fogalmazott a polgármester. – Olyan célokat határoztunk meg, melyek beleillenek ebbe a világnézetbe. Úgy gondoljuk, hogy a helyi közösségek szerepe, az összefogás kulcskérdés egy település fejlődése szempontjából.

Az értékeket nem elég felismerni

Az egyesület tagjai azt mondják, minden településnek vannak értékei, amiket nemcsak felismerni kell, hanem megőrizni is, majd a turisztika segítségével bemutatni. A jövőben éppen ezért ismét konferenciát, programokat szerveznek a „lassú” témában, saját logóval ellátott minősítési rendszert dolgoznak ki, helyi szinten képzéseket nyújtanak vállalkozások számára, az egyesület szereplői marketingfeladatokat kapnak, s készülnek kiadványok is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában