Békés megye

2019.07.10. 13:12

Nem kedvez az idei év a méhészeknek

Az idei időjárási körülmények semmilyen tekintetben nem kedveznek a méhészeknek – erősítette meg információinkat Árgyelán János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Békés Megyei szaktanácsadója.

P. G.

Forrás: shutterstock

Mint elmondta, folytatódott, ha talán nem is a tavalyi mértékben a méhelhullás. Az országos jelenség tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gyűjtő méhek egyelőre nem teljesen tisztázott okokból elfogytak, kint maradtak a napraforgó táblán, és nem tértek vissza a kaptárba. A méhészek az előző évben gyakorlatilag azzal szembesültek, hogy hiába vittek ki jó kondícióban lévő családokat, egy idő után a kaptárban alig maradt belőlük.

Agrárminisztérium kéri, hogy a méhészek haladéktalanul jelentsék az eseteket a Nébih Zöld Számán: 06-80-263-244

Fotó: shutterstock

Árgyelán János kérdésünkre kiemelte: idén is érzékelhető a jelenség. Hozzá a tavalyinál kevesebb jelzés érkezett, ugyanakkor ez még önmagában nem biztos, hogy valóban csökkenés, hiszen lehet, hogy többen a Zöld Számon jelentik be a méhelhullásokat.

– Sajnos a további körülmények sem ideálisak – tette hozzá a szakember. – Az akác nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. A kora tavaszi szárazság, a fagyok, illetve az áprilisi, májusi nagy esőzések, következtében a virágzat nem fejlődött megfelelőképpen.

– Átlagosan a várt akácméz mennyiségének ötven százaléka jött össze. Mivel a körülmények miatt a méhek nem tudtak kirepülni, beindult egy rajzási láz, ami gyengítette az állományt, és anyásítási problémák is előfordultak. Több méhészetben is azzal küzdöttek, hogy napraforgó virágzás idejére megerősítsék a családokat. Nehezíti a helyzetet, hogy a vetésterület vélhetően kisebb a korábbinál, és idén a virágzás sem fog elhúzódni, hiszen nagyjából egy időben vetett minden ki. A méztermés így el fog maradni a várakozásoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában