Petpalack

2019.07.05. 17:29

Ne használjunk műanyagot júliusban!

Ez az üzenete annak a közösségi médiás, mára sokmilliós nemzetközi követőtábort megmozgató kezdeményezésnek, amit a lassan lebomló műanyagok pusztító környezetkárosítása miatt hívtak életre a fenntarthatóságért küzdő civilek.

Balázs Anett

Ulbert Zolt‡n zšldkos‡r bolt tulajdonosa BŽkŽscsab‡n

A megyeszékhelyen is található olyan üzlet, ahol az egyszer használatos műanyag csomagolásnak már tíz éve búcsút intettek, mostanra pedig a PET palackokat is végleg száműzte az üzlet.

A műanyagmentes július fenntarthatósági megmozdulás résztvevői arra vállalkoznak, hogy egy teljes hónapon át nemet mondanak az egyszer használatos műanyagokra. Ezzel felhívják a figyelmet a mértéktelen műanyagfelhasználás veszélyeire, és tippeket adnak arra, hogyan találjuk meg ezen termékek alternatíváit vagy ami még jobb, hogyan hagyhatjuk el őket teljesen.

Ulbert Zoltán üzletében mára nincs helye a PET palackoknak, amellyel a vevők is egyetértenek /Fotó: Imre György/

Egy, Békéscsaba belvárosában található üzlet 20 éves nyitása óta törekszik a környezettudatos működésre. Ennek eredményeképpen 10 éve már, hogy az egyszer használatos csomagolóanyagokat, eszközöket kitiltották. Helyette fa pálcikát használnak a szedéshez, papírtasakba csomagolnak, de ha valaki nem hozott volna magával, akkor vászontáskát is tudnak kínálni, amibe a vevők a megvásárolt holmikat magukkal vihetik.

– A nemzetközi kampány indulása előtt nemsokkal pedig a PET palackos ivóvizek forgalmazását szüntettük be, így mára már csak visszaválthatós üvegeink vannak. Sőt a különböző pohárkrémek, de még a somlói galuskák is visszaválthatós poharakban sorakoznak a pulton – fejtette ki Ulbert Zoltán, a Zöldkosár Biobolt tulajdonosa.

Hozzátette, a környezetbarát, visszaválthatós termékeket sok esetben külföldről szerzik be, ugyanis a hazai piacon ezek beszerzése még nehézségeket okoz. Ám ez csak idő kérdése, ugyanis az üzlet vezetője azt mondja, körülbelül fél éve tapasztalják, hogy ugrásszerűen megnőtt a műanyagmentes csomagolású termékek iránti igény.

A NAK is csatlakozik a műanyagmentes júliushoz

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében jelezte, hogy idén is csatlakozik a kezdeményezéshez, ezzel – mások mellett – arra ösztönözve az élelmiszer-előállítással foglalkozó tagjait is, hogy ebben a hónapban minél kevesebb műanyagot használjanak termékeik csomagolásához. Ezek lebomlási ideje ugyanis több száz év. A kevesebb műanyag pedig hozzájárul a természet megóvásához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában