Békés megye

2019.07.29. 13:50

Kevesen gondolnak a megtakarításra, felélik jövedelmüket

Egyre többen rakják félre jövedelmük egy részét, azonban a felmérések azt mutatják, hogy még az átlag feletti keresettel rendelkezők közel 40 százaléka is hónapról hónapra feléli a jövedelmét, és nem tesz félre semmit.

Busi Ottó

– Ebből is látszik, hogy nem csak a jövedelemtől függ, hogy meg tudjuk-e fogni a pénzt. Ahhoz pedig, hogy egy hirtelen kiadás ne rengesse meg a családi kasszát, és a távlati céljainkhoz is közelebb kerülhessünk, muszáj megtakarítással rendelkeznünk – mondta el Husi Dávid, a békéscsabai Pénzügyi Tanácsadó Iroda koordinátora. A szakember szerint mindehhez pedig az első lépés a célok kijelölése.

Illusztráció: Shutterstock

– Az apró lemondások könnyebben mennek, ha van olyan célunk, amely motivációt jelenthet. Ez lehet az iskolakezdés vagy a karácsonyi vásárlás, de egy nagyobb kiadás, mint például lakásvásárlás, -felújítás vagy nyaralás is. Sorra kell venni a havi biztos kiadásokat (rezsi, hiteltörlesztés, élelmiszer). Spórolni csak a fennmaradó rész terhére tudunk, ezt viszont mindig a hónap elején tegyük meg. A malacpersely ugyanúgy megteszi, mint egy netbankos lekötés, a lényeg, hogy ehhez a pénzhez már ne nyúljunk – tanácsolta Husi Dávid.

Hozzátette, a hétköznapokban számos hatás érhet minket, amelyekre valójában nincs is szükségünk. Szavai szerint az egyik „főellenség” az impulzusvásárlás, melynek lényege, hogy egy hirtelen döntéssel olyan termékeket pakolunk a kosarunkba, amiket eredetileg nem is akartunk megvenni. A felesleges kiadások jó eséllyel kivédhetőek, ha bevásárlás előtt listát írunk, és tartjuk is hozzá magunkat. Érdemes azt is tudatosítani, hogy az akciók többsége ma már virtuális: a boltokban rengeteg dolgot árulnak túlárazva, csak azért, hogy a leértékeléskor jelentősnek tűnjön az árengedmény.

Akár tízezreket is spórolhatunk

Többféle dologgal spórolhatunk, ilyen például a kávé, melyet saját magunknak lefőzve töredék áron kaphatunk meg egy presszóhoz képest. Ha munkanapokon napi kétszáz forinttal számolunk, az havonta négyezer forint megtakarítást jelent. Az ásványvíz helyett igyunk csapvizet. Ezzel körülbelül hatezer forintot tudunk megtakarítani havonta. A cigaretta sem olcsó. Aki egy dobozzal szív naponta, az nagyságrendileg negyvenezer forintot tudna félretenni egy hónapban, akkor, ha nem szívna többet – részletezte egy másik békéscsabai pénzügyi tanácsadó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában