Békés megye

2019.07.14. 06:55

Akkor szirénáznak, ha valóban sürgős esethez riasztják őket

Rengeteg felvétel kering a világhálón a jó és a rossz gyakorlatokról, azaz arról, hogy mit kell és mit nem ajánlott csinálni, ha villogó, szirénázó autó érkezik. Egy békéscsabai gépjárművezető-oktató szerint vannak, akik nincsenek tisztában azzal, hogyan segíthetik a sürgős eset miatt riasztott járművek haladását. Vannak, akik amiatt panaszkodnak, hogy éjszaka is ugyanúgy szirénáznak a mentők, mint nappal.

Licska Balázs

A KRESZ szerint a megkülönböztető jelzéseket használó, vagyis villogó, szirénázó gépjármű részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását – félrehúzódással és a szükséghez képest megállással – lehetővé kell tenni.

Pap András békéscsabai gépjárművezető-oktató tapasztalata szerint vannak, akik nem tudják, miként segíthetik a sürgős esethez vonulók továbbhaladását. Hangsúlyozta: nem szabad pánikolni, megijedni és azonnal a fékre taposni. Figyelni kell, merről érkezik a hang, van-e egyáltalán tennivaló. Ha az autós úgy értékeli, hogy útban lehet az érkező mentőnek, tűzoltónak, rendőrnek, akkor – nem balesetveszélyt előidézve – félre kell húzódnia, meg kell állnia.

Életveszély gyanúja esetén a riasztástól a helyszínre érkezésig szirénáznak /Illusztráció: MTI/

A mentők, tűzoltók, rendőrök a kocsik megkülönböztető jelzéseket adó berendezéseit csak akkor működtethetik a KRESZ értelmében, ha az szükséges a feladat sürgőssége, a személy-, élet- és vagyonbiztonság miatt, s azt a forgalmi viszonyok indokolttá teszik. Néhány szabályt figyelmen kívül hagyhatnak – a megengedettnél gyorsabban hajthatnak –, de csak akkor, ha azzal a közlekedés biztonságát, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyeztetik.

Vannak, akik a hangos szirénázás miatt panaszkodnak. Fontos hangsúlyozni: a mentők, tűzoltók és rendőrök ilyenkor sürgős esetekhez vonulnak. Felvetődhet persze a kérdés, hogy a nappalihoz képest lehet-e éjszakára csökkenteni a hangjelzések erősségét.

– A megkülönböztető jelzések használatát a KRESZ szabályozza, a hangjelzés erejére vonatkozóan pedig közlekedésbiztonsági előírásokat kell betartani – mondták a mentőszolgálatnál. Győrfi Pál kommunikációs vezető kiemelte: a mentők a megkülönbözető jelzéseket életveszély gyanúja esetén a riasztástól a helyszínre érkezésig használják, illetve, amennyiben a beteg állapota megkívánja, akkor a kórházba szállítás során is bekapcsolják azokat.

– A kék lámpát és a szirénát egyidejűleg azért használják, hogy biztonságosan és gyorsan jussanak előre, bizonyos esetekben ezen életek múlhatnak. A mentőautók mozgását, a megkülönböztető jelzések használatának indokoltságát folyamatosan ellenőrizzük – ecsetelte Győrfi Pál.

A hangerőt nem lehet szabályozni

– Ahogy nappal, úgy éjszaka is kötelező szirénázniuk a tűzoltóautóknak, a beavatkozó szerveknek vonuláskor, ha az úton mások is közlekednek – ismertette Gombos Erik megyei katasztrófavédelmi szóvivő. A hangerőt nem lehet szabályozni, a sziréna egyetlen előre beállított hangerőn tud csak jelzést leadni. A Békés megyei járműveken 100–104 decibellel szólnak a szirénák.

A rendőrségen elmondták: a rendőrségi járművek esetében is a megkülönböztető jelzések használatát egy rendelet szabályozza; emellett a jelzések használatára a rendőrség esetében egy országos rendőr-főkapitánysági utasítás ugyancsak vonatkozik. Hangsúlyozták: a rendőrök minden esetben a hatályos szabályozásoknak megfelelően használják a fény- és hangjelzéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában