Békéscsaba

2019.07.31. 11:25

A szelektív szigetek eltüntetése oldhatja meg a problémákat

Teljesen megszüntették Békéscsabán a családi házas övezetekben a szelektív szigeteket – ahova a fém-, a papír- és a műanyagszemetet lehet elhelyezni –, vagy csak az üveg gyűjtésének lehetőségét hagyták meg. A társasházaknál lévőket nem érintette változás. A városházán elmondták és olvasók is jelezték: előfordul, hogy óriási a káosz a szelektív szigeteknél, mivel egyesek szemétlerakóként tekintenek azokra.

Licska Balázs

Fotó: Imre Gyorgy

A közelmúltban a Békés megyei közgyűlés ülésén is foglalkoztak a szemétszállítással, azon belül pedig az újrahasznosítható hulladék, így a fém, a papír, a műanyag és az üveg szelektív, azaz elkülönülő gyűjtésével.

Akkor szóba került: az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv szerint a családi házas övezetekben a kiosztott sárga kukákba kell pakolni a fémet, a papírt és a műanyagot, a társasházaknál pedig szelektív szigetekre van szükség mindehhez. Az üveget csak szigeteken lehet elkülönülve gyűjteni. A tájékoztatás szerint felülvizsgálták a meglévő szelektív szigetek helyszíneit és darabszámát.

Mivel a családi házas környékeken a lakók megkapták a sárga kukákat, ott már nincs szükség a szigetekre /Illusztráció: Imre György/

Ez nemrég megtörtént Békéscsabán is. A polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályán elmondták: több körben egyeztettek a szigetekkel kapcsolatban a szemétszállító cégek, a Tappe Kft. és a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezetőivel. Hangsúlyozták: mivel a családi házas övezetekben élők számára kiosztották a sárga kukákat, biztosították azt a lehetőséget, hogy mindenki egyénileg gyűjthesse elkülönítve az újrahasznosítható fém-, műanyag- és papírhulladékot; így indokolatlanná váltak a családi házas övezetekben a szelektív szigetek.

Hírportálunk kapott egy listát a városüzemeltetési osztálytól, hogy hol szüntetik meg teljesen a szigeteket, vagy hol lesz lehetőség a jövőben csupán üveget gyűjteni. Ezek valóban családi házas övezetek, kivételt talán a Lencsési piactér és a jaminai Toldi utca jelent. A Toldi utcából – ahol vannak tömblakások is – kaptunk egy jelzést, mivel ott csak az üveges rész maradt meg, amit áthelyeztek az Orosházi útra, a Sütőker parkolójába.

A társasházakban élők kérték, hogy helyezzék vissza a szigetet, mivel nem kaptak sárga kukákat, így ők nem tudják külön gyűjteni a fémet, a papírt és a műanyagot, pedig szeretnék. A városházán elmondták: a közszolgáltatóval közösen keresik a megoldást a problémára. Felmerült az is, hogy az Orosházi útra kitett üveges rész akadályozza a kilátást, a parkolóból kifordulók nem látják, érkezik-e autó a körforgalom felől. A városházán kiemelték: valós a probléma, így napokon belül áthelyezik a szigetet.

A lista szerint egyébként 27 szelektív sziget volt Békéscsabán, ezek közül tízet – ezek főleg a Lencsési lakótelepen és a belvárosban vannak – abszolút nem érintett változás. Sőt, a Kazinczy-lakótelepen, a Pátkai utcában; a belvárosban; valamint a Millennium-lakótelepen bővítik is üveges résszel a szigeteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában