interaktív prezentáció

2019.07.25. 11:18

Kínai vendégek ismerkedtek Gádoroson a sertéstartás modern technológiájával

Kínai delegáció érkezett Gádorosra, hogy megismerkedjen a FirstFarms Hungary Kft.-nél alkalmazott sertéstartási technológiákkal. A több órás interaktív prezentáción és beszélgetésen szó esett az új generációs technológiákról, genetikáról és a nemzetközi húsfogyasztási szokásokról is.

Csete Ilona

Shanghai Changxing Island Development & Construction Administrative Committee Office részéről hónapokkal ezelőtt érkezett a megkeresés, hogy az általuk összegyűjtött információk alapján a gádorosi FirstFarms Hungary Kft. is részét képezné európai tapasztalatcsere programjuknak. A delegáció Sanghai egyik legnagyobb szigetének, Changxing-nek a mezőgazdaságát képviselve jött Magyarországra. Legfontosabb érdekeltségeik a földművelés, halászat és narancstermesztés, hiszen a sziget egyben a kínai narancstermesztés bázisa is.

A kínai delegáció Európában tapasztalatokat gyűjt, Magyarországon a gádorosi sertéstelepet kereste fel /Beküldött fotó/

A FirstFarms Hungary Kft.-re azért esett a választásuk, mert elmondásuk szerint a dán tőzsdén is jegyzett anyacéggel a FirstFarms A/S-sel korábban már álltak kapcsolatban, így annak széles mezőgazdasági portfóliójából most a sertéstenyésztési ágazatot szerették volna megismerni.

A találkozás során megvitatták az afrikai sertéspestis hatását a világpiacra, a kínai húsfogyasztási szokások változását, de szó esett a járványvédelemről is. Kínában fokozott figyelem irányul a sertésekre, hiszen a kínai horoszkóp szerint 2019 a disznó éve, és a hírek szerint ott is jelen van az emberre egyébként ártalmatlan, de a sertésállományra veszélyes afrikai sertéspestis.

Az ázsiai ország a világ legnagyobb sertéshús előállítója és egyben legnagyobb fogyasztója is. Wang Kai Cun-t, a Shanghai Qianwei Industrial Co.Ltd elnök-vezérigazgatóját, és egyben a delegáció vezetőjét arról kérdeztük, hogy az afrikai sertéspestis milyen módon rendezte át a fogyasztási szokásokat:

– Kínában alapvetően nagyon magas a sertéshús fogyasztók száma. A húsfogyasztási szokások azonban átalakulóban vannak. Az eddig dominánsan sertéshúst fogyasztó társadalomban egyre többen preferálják a halat és a baromfihúst. Ennek ellenére a sertéshús ára folyamatosan emelkedik Kínában – mondta el az elnök-vezérigazgató.

Arra a kérdésre, hogy a FirstFarms Hungary Kft. hogyan értékeli a kínai delegáció látogatását, Sarusi-Kis Tamás, a cég ügyvezető igazgatója elmondta:

– Kína fontos és meghatározó szereplője a nemzetközi húspiacnak. Az ország sertéshús fogyasztása kimagasló, amelyet csak import hús behozatalával tudnak maximálisan kielégíteni. Ennek nemzetközileg is hatása van a sertéshús árváltozásokra. Fontosnak tartjuk, hogy nyitottak legyünk, tájékozódjunk és kapcsolatot ápoljunk. Kína piaci szerepe meghatározó Európában is, így megtiszteltetés, hogy érdeklődnek a cégünk tevékenysége iránt.

Környezetbarát termelés a jó példa

Wang Kai Cun a látogatás végén elmondta, hogy nagy öröm volt a delegáció számára, hogy a FirstFarms Hungary Kft. fogadta őket. Az interaktív találkozó kapcsán három fő szegmenst emelt ki, amely szerinte nemzetközileg is példaértékű és Kínában is követendő. Az egyik a magas szintű járványvédelmi intézkedések a cég telepein, a második szegmens a környezetbarát termelés, harmadikként a világszínvonalú technológiához párosuló menedzsmentet illetve a hatékony és tudásalapú termelést emelte ki. A delegáció több európai országba is ellátogat, ám minden országban csak egyetlen, előzetesen kiválasztott céggel ismerkedik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában