Gyomaendrőd

2019.07.09. 11:29

A lengyel-magyar testvérbaráti kapcsolatot ápolták a diákok

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium egy diákcsoportja az idei tanév befejeztével, június végén, négy felejthetetlen napot tölthetett Lengyelországban a Wacław Felczak Alapítvány által kiírt pályázat egyik nyerteseként.

Balázs Anett

A program célja, hogy a 14-18 éves korosztály személyes élmények keretében ismerje meg a lengyel kultúrát, a lengyel-magyar barátság eszméjét és a két ország közötti történelmi kapcsolatokat.

A megvalósításban a 10. A osztály csaknem teljes létszámmal vett részt, velük együtt további két 11. A osztályos diák kapott lehetőséget az élményszerzésre. A diákokat elkísérte Deliné Dobó Tünde, Mag Bianka tanárnők és Rudner Anett osztályfőnök.

A diákok a legmagasabban fekvő lengyel város központjában

A kora reggeli indulást követően az autóbuszos kirándulás első megállója Gyomaendrőd testvérvárosa, Pilzno volt. A csoport itt a 15 éves testvérvárosi kapcsolat emlékére koszorút helyeztek el Józef Chmura, a testvérvárosi kapcsolatról szóló szerződést aláíró polgármester emléktáblájánál. Innen Tarnowba indultak tovább, ahol a Bem tábornokhoz kapcsolódó emlékhelyeket nézték meg. Az esti órákban érkeztek Krakkóba, itt a szállás elfoglalása és a vacsora után rövid sétát tettek a környéken.

Másnap a reggeli után Auschwitz-Birkenau volt az úti cél, ahol magyar idegenvezetéssel a huszadik századi népirtás egyik legszörnyűbb példájának helyszínét, a náci koncentrációs- és haláltábort járták végig. Késő délután a nap másik programja, a szemet gyönyörködtető wieliczkai sóbánya megtekintése várt még a diákokra.

A kirándulás harmadik napján gyalogos túrát tettek Krakkó belvárosában egy magyar idegenvezető segítségével, aki lelkesen kalauzolta végig őket a város látnivalóin, különös tekintettel a magyar vonatkozású helyszíneken. A diákok megtekintették többek között a város főterén (Rynek) a Posztócsarnokot, megismerték a kéttornyú Mária templom és a Szent Adalbert templom történetét. Innen tovább sétálva betekinthettek a Jagelló Egyetem udvarába és a Professzorok Kertjébe. A végén pedig a Királyi palotában a Waweli székesegyház, valamint a Visztula partján álló krakkói sárkány történetét ismerték meg.

Beküldött fotók

A városnézés során csatlakozott a csoporthoz az egyik magyar diáklány lengyel barátnője. Ez a barátság is jól példázza a lengyel, magyar – két jó barát közmondást. A kirándulás utolsó napján a csoport Zakopánét, a Magas-Tátra egyik gyöngyszemét tekintette meg. A város nyüzsgő piacán áthaladva a Gubalowka siklóhoz érkeztek, mellyel felkapaszkodtak a kilátóhoz, ahonnan páratlan látvány nyílt a településre és a környékre. Késő este, kissé fáradtan, de élményekben gazdagon tért haza a gyomaendrődi csoport.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában