vesepótló kezelés

2019.07.23. 11:14

Vértisztító kezeléssel mentenek életeket az Orosházi Kórházban

Az olaszországi Vicenzában megrendezett nemzetközi folyamatos vesepótló-kezelés konferencián a 7 fős magyar orvosi delegációban részt vett az Orosházi Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály (KAITO) osztályvezető főorvosa, dr. Irsai Ákos. A meghívás az Orosházán 2016-ban bevezetett és azóta rutinszerűen alkalmazott vértisztító kezeléssel szerzett klinikai tapasztalatoknak volt köszönhető.

Csete Ilona

A kórház szakemberei gondos előkészítést és képzéseket követően 2016 júliusától végeznek kritikus állapotú betegeknél folyamatos vesepótló kezelést. Bevezetése óta a terápia több, mint 100 beteg életének, életminőségének megmentéséhez járult hozzá.

Dr. Bindics István szakorvos ellenőrzi az egyik vértisztító berendezés paramétereit az orosházi kórházban /Fotó: Melega Krisztián/Orosházi Kórház/

– Az eljárás sokkal több, mint pusztán a károsodott vesefunkció mesterséges pótlása. Minden olyan betegnél életmentő lehet, ahol a keringésbe olyan anyagok kerülnek (akár a szervezetünk saját szöveteiből, sejtjeiből, akár a külvilágból), amelyek a szerveket, a szervrendszereket károsítják, azok visszafordíthatatlan működésképtelenségét, majd a beteg halálát okozzák. Legyen a kiváltó ok súlyos sérülés, szepszis, súlyos légzési- vagy keringési elégtelenség, szülészeti krízisállapotok, hasnyálmirigy gyulladás, vagy gyógyszerek,vegyszerek által okozott mérgezés – nyilatkozta dr. Irsai Ákos.

Hozzátette, a nemzetközi szakmai platformokon egyre hangsúlyosabb az az álláspont, amely szerint a CRRT a kritikus betegellátás ugyanolyan fontos eleme, mint a mesterséges lélegeztetés, vagy a keringéstámogatás.

– Az orosházi KAITO szakmai csapata e megközelítés terén élen jár. A helyben felállított protokollrendszer alapján a kezelések elkezdését a korai fázisban rendeljük el, megbecsülve a szervkárosodások esélyének mértékét, nem megvárva azok kialakulását – fogalmazott Irsai Ákos.

Elemezve az eredményeket és felmérve a várható terápiás igény növekedését, a szakma és a kórházi menedzsment közös döntése alapján 2019 májusában egy második eszközt helyeztek üzembe az osztályon.

– Tekintettel arra, hogy a CRRT legalább 72 órán át folyamatosan zajlik egy betegnél, állandó figyelmet, nem kevés mentális és fizikai igénybevételt jelent. Intenzív terápiás szakdolgozóink mindegyike nap mint nap tanúbizonyságot tesz képzettségéről, állhatatosságáról, motiváltságáról, hiszen ezen képességeik nélkül a vértisztító kezelési eljárásokat üzemeltetni nem lennénk képesek – emelte ki kollégái hozzáállását az osztályvezető főorvos. Dr. Irsai Ákos a vicenzai világkongresszus tapasztalatait összegezve hangsúlyozta, a neves orvosok előadásaiban, szakmai fórumokon elhangzott innovatív irányvonalak bizonyos elemeit az Orosházán kidolgozott „házi” protokollrendszer már tartalmazza, ezért nagy érdeklődés kísérte erről szóló szakmai beszámolóját. A szakember kiemelte, a konferencián való részvétel nem csupán az eddigi munka elismerése, hanem hosszú távú feladatok tervezésének a kezdete is.

Munkacsoportban az orosháziak

A Magyarországot képviselő orvoscsapat tagjaival közösen, nemzetközi mintára, de Magyarországra specifikálva nemzeti adatbázis felállításának igényét fogalmaztuk meg – tette hozzá a főorvos. A munkacsoportban – amely a nemzeti adatbázis felállításán, és szakmai elemeinek kidolgozásán tevékenykedik – a kórház intenzíves szakemberei is helyet kaptak.

– Az adatbázis létrehozása lehetőséget teremt arra, hogy a különböző ellátóhelyeken végzett kezelések elemeiről részletes betekintést nyerjünk, hogy korszerű nemzeti kezelési eljárásrendet alkossunk. Az is kijelenthető, hogy az elmúlt évek tevékenységei, fejlesztései nyomán az Orosházi Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztálya felkerült nem csak az ország, de Európa szakmai térképre is – mondta az osztályvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában