Semmelweis-nap

2019.06.21. 15:46

Ünnepeltek az egészségügyben dolgozók Orosházán

Az orosházi kórház Semmelweis napi ünnepségét tartották pénteken. Dr. Horpácsy Balázs, az ÁEEK területi igazgatója röviden úgy fogalmazott, mindenkire szükség van, aki az egészségügyben dolgozik, aki készenlétben van. Ők azok, akik nem csak testi bajainkra adnak gyógyírt, sokszor a lelkiekre is.

Csete Ilona

De ki figyel oda a gyógyítók lelkére? Az ilyen ünnepi alkalmak erre is jók. Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere azt emelte ki, hogy Semmelweis napja nem csak a jeles orvosról, az anyák megmentőjének emlékezetéről szól, hanem a jelen gyógyítóinak megbecsüléséről is.

– A magyar egészségügy legnagyobb ünnepén meg kell állnunk egy percre, hogy illő módon köszönetet mondhassunk a legkiválóbbaknak. Mindazoknak, akik Semmelweis Ignáchoz hasonlatos módon az emberi élet védelmét tekintik hivatásuknak és ennek rendelnek alá mindent.

– Köszönjük egész éves munkájukat, elkötelezettségüket, azt az önfeláldozó hozzáállást, amivel nap, mint nap felveszik a fehér köpenyt és segítséget nyújtanak. Őszintén remélem, hogy a hétköznapokban gyakran jut egy-egy jó szó, kézfogás Önöknek a munkájuk során, de azért fontos, hogy legyen egy nap, amikor adott a lehetőség arra, hogy városi szinten is kifejezhessük tiszteletünket és megbecsülésünket.

Dr. Hován Csaba, a Sürgősségi Betegellátó Osztály vezetője veszi át adjunktusi kinevezését /Fotók: Melega Krisztián/

– Önök nélkül, az önök áldozatvállalása nélkül nem működhet a hazai egészségügy. Fontosnak tartom megemlíteni azt a partnerséget, ami az Orosházi Kórház és az önkormányzat között fennáll. Ugyan az intézmény már nem önkormányzati fenntartású, hanem állami irányítás alatt áll, de továbbra is figyelünk a kórházra, együttműködünk annak vezetésével, és lehetőségeinkhez mérten támogatjuk a működést. Ahogyan az elmúlt években, úgy idén is több millió forintot biztosított a város a kórháznak, és minden kezdeményezés mellé odaállunk, amely az eszközállomány bővítését, az intézmény fejlődését segíti.

Dr. Duray Gergő főigazgató az elmúlt félév munkáját, sikereiket, nehézségeiket összegezte ünnepi beszédében. Emlékeztetett a fejlesztéseikre, az adományokra, a civil kezdeményezésekre.

– Büszkék lehetünk arra, hogy az elmúlt 6 év munkája eredményeként már egy helyen, az Orosházi Kórházban, egy egységként tevékenykedhetnek a prevenció, az alapellátás és a szakellátás képviselői. A járó- és fekvőbeteg szakellátás, EFI iroda mellett kórházunkban található meg már évek óta a központi védőnői szolgálat, iskolaegészségügy, illetve pár éve – önkormányzati segítséggel – beköltöztek a házi gyermekorvosok is. Ezen egységek egymáshoz közelebb kerülése révén sokkal hatékonyabb munkavégzés biztosítható.

Mozgalmasan teltek az elmúlt évek több szakdolgozónknak. Két orosházi ápoló, Patakiné Márkus Ágnes és Király Istvánné az országban az elsők között szerzett kiterjesztett hatáskörű, úgynevezett APN mesterdiplomát, amivel nagyban növekszik az ellátás színvonala és a betegbiztonság az intenzív osztályon. Az év folyamán több alkalommal vettek részt orvosaink és szakdolgozóink szakmai rendezvényeken, konferenciákon. Az idei évben 25 fő ápoló és 11 fő gyakorló ápoló tett sikeres záróvizsgát, akiknek mind az elméleti, mind a gyakorlati képzése a kórházban folyt. A végzett tanulók zöme már kórházi dolgozó.

Esküt tesznek a szakdolgozók

– Semmelweis nap alkalmából köszönetemet és tiszteletemet fejezem ki minden kórházi dolgozónak azért az önfeláldozó munkáért, amit egész évben a betegekért, a kórházért, a térség egészségügyi ellátása érdekében végeznek hétköznap és ünnepnap egyaránt. Teszik ezt úgy, hogy otthon várja önöket a család, kisgyermek, idős szülő. A főigazgató, a polgármester – miután 36 szakdolgozó letette az esküt – jutalmakat adott át.

Városi kitüntetettek: dr. Nagy Gabriella gyerekorvos, dr. Krajczár István háziorvos, sr. Bozó Szilvia fogorvos, Oláh Istvánné asszisztens, dr. Tóth Éva pszichiáter főorvos, Tóth Istvánné ápoló, Csordásné Széll Angelika védőnő.

Adjunktusi kinevezésben részesült: dr. Hegedűs Attila, dr. Hován Csaba, dr. Bozsár Stefánia, dr. Makfalvi Ildikó, dr. Méhes Mónika.

A Magyar Ápolási Egyesület megyei kitüntetését, ezüst kitűzőt vehetett át Gáliknè Hegedűs Éva ésTóth- Kovács Lászlóné audiológiai asszisztensek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában