Békés megye

2019.06.12. 19:55

Tombol a kánikula, érvénybe lépett a harmadfokú hőségriadó

Az időjárási előrejelzések szerint a hét végéig biztosan minden nap harmincöt fok fölé emelkedik a hőmérséklet, ami megterheli szervezetünket és a napi munkavégzésre is hatással van. Összeállításunkban arról olvashatnak, hogyan telnek Békésben a forró napok, illetve miként viselhetjük könnyebben azokat.

V. E. – N.-L. V.

A hosszú esős időjárás után beköszöntött a napokban a kánikula Békés megyében, amit a továbbra is magasnak mondható páratartalom miatt nehezebben visel szervezetünk. Ilyenkor érdemes fokozottabban odafigyelnünk egészségünkre és elkerülhetetlenné válik néhány óvintézkedés a munkahelyeken, az intézményekben és otthonokban egyaránt.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed csecsemő- és gyermekgyógyász főorvos, a Gyulai Egészséges Városért Közalapítvány Kuratórium elnöke elmondta, gyermekek esetében kánikula idején a legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás. Kiemelte azonban, hogy utóbbira semmiképp ne alkalmazzunk cukros üdítőket, helyette vizet, esetleg limonádét adjunk nekik.

Lényeges, hogy 11 és 16 óra között ne tartózkodjanak napon, illetve napközben adjunk a kisebbekre vékony sapkát vagy kalapot. A csecsemőkkel kapcsolatban kiemelte, a fent említett időpontban lehetőleg ne vigyük ki őket babakocsival, utóbbit pedig ne takarjuk le soha textilpelenkával vagy pléddel, mert úgy akár tizenöt fokkal is melegebb lehet benne, mint a szabad levegőn. Helyette használjuk inkább napernyőt.

Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Sonkoly Iván felnőtt háziorvos elmondta, jelenleg harmadfokú hőségriadó van érvényben Békés megyében, ami azt jelenti, hogy az átlaghőmérséklet három napon keresztül meghaladja a huszonhét fokot.

Hozzátette, a szervezetünknek a normális működéshez viszonylag állandó hőfokra van szüksége, melyet hőszabályozó rendszerünk biztosít, ami a kánikulában nagy terhelésnek van kitéve. Utóbbiak miatt az idősebbeket és a krónikus betegségekben szenvedőket viseli meg leginkább a meleg.

Védelmünk érdekében javasolja, hogy kellő mennyiségű folyadékot és sót fogyasszunk, illetve szükség van a környezetünk és önmagunk hűtésére is. Érdemes ezekben a napokban a reggeli és esti órákban szellőztetni, a dél körüli időszakban pedig beárnyékolni otthonunkat.

Az MTI tudósítása szerint szerda déltől egészen a hőségriasztás végéig ingyen ásványvizet biztosít utasainak a MÁV-Start a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon. A hozzájuk eljutott közleményében a társaság azt írta, az intézkedés célja, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel induljon útra. Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a békéscsabai, a szegedi, a kecskeméti, a szolnoki, a győri, a pécsi, a nagykanizsai, a zalaegerszegi, a siófoki, a veszprémi, a tapolcai és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatra várakozók.

A meleg időjárás miatt egyre többen keresik fel a klímabeszereléssel foglalkozó cégeket, ezért jelenleg többhetes várakozási idővel kell annak számolnia, aki klímát szereltetne otthonába – árulta el lapunk megkeresésére Csjernyik Tamás, a CsT-Klíma Kft. ügyvezetője.

– Tapasztalatom szerint egyre többen gondolkodnak előre, de így is rengeteg megrendelés fut be hozzánk. Tegnap este összeszámoltam, hat óráig közel száz telefonhívást kaptam. A munkatársaimmal teljes gőzzel dolgozunk, hétköznap és hétvégén is vállalunk munkát, de így is négy hétre nőtt a várakozási idő. S ha ilyen marad az időjárás, akkor a dömping eltarthat egészen augusztus közepéig – mondta el az ügyvezető.

Fotó: Lehoczky Péter

Hrabovszki György, a Csaba Center igazgatója elmondta, az év minden napján igyekeznek biztosítani a hozzájuk érkezőknek a megfelelő komfortérzetet, így természetesen a nagy melegben klimatizált házban várják a vásárlókat. Dolgozóiknak – főként a parkolóházban tevékenykedőknek – folyamatosan védőitalt biztosítanak, amihez hűtőgépek is rendelkezésükre állnak.

Vozár Márton, a megyei kereskedelmi és iparkamara vendéglátóipari osztályának elnöke elmondta, a kánikula érkezése egyben a vendéglátás nyári szezonját is megnyitotta, ezzel együtt megnövekedett a dolgozók védelme érdekében szükséges intézkedések száma a munkahelyeken.

Utóbbiak közé sorolta többek közt a könnyített öltözéket – pincérek esetében a mellény és nyakkendő elhagyása, szakácsoknál pedig a kabát helyett pamut póló viselése – és a megfelelő higiénia és komfortérzet miatt a gyakori tisztálkodást, illetve átöltözést is.

Hozzátette, természetesen védőitalt is biztosítanak dolgozóiknak, illetve árnyékos pihenőhelyet ugyancsak. Csárdájuk konyhájában pedig mennyezeti kazettákkal és az ablakok szárnyának levételével igyekeznek természetes szellőztetést elérni a mintegy 45 fokos hőmérséklet könnyebb elviseléséhez.

Fotó: Kiss Zoltán

A rendőrségtől megtudtuk, állományuk alapvetően háromféle öltözéket viselhet munkában, attól függően, hogy ki milyen területen teljesít szolgálatot. Egyenruhás kollégáik, munkakörüktől függően szolgálati ruhát, vagy gyakorlót viselnek. Június 1-je és szeptember 15-e között a nyári öltözet szolgálati rövid ujjú ing, nyári pantalló (nadrág), nyári félcipő, valamint a tányérsapka.

Az úgynevezett vegyes ruhás dolgozók hordhatják civil öltözéküket munkában is, azonban parancsnoki utasításra, az adott feladattól, vagy eseménytől függően szolgálati (köznapi) viseletre kell váltaniuk.

A polgári ruhás rendőrök civil öltözékben végzik munkájukat, de elvárás feléjük, hogy a szerv jellegének, tekintélyének megfelelő tiszta és kulturált ruházatot viseljenek. A kiegészítők hőségben korlátozottak, azonban mindenki számára megengedett például a fekete, arany, vagy ezüst keretes napszemüveg és szükség esetén a gyógycipő. Végül hozzátette, a kánikulában a közterületen szolgálatot teljesítő kollégáiknak biztosított a hűtött ásványvíz.

A DAKK Zrt. munkatársától megtudtuk, társaságuk számára kiemelt fontosságú utasaik komfortos utazása, ezért járatainkon folyamatosan ellenőrzik a klímaberendezések, illetve a szellőzőrendszerek, ablakok megfelelő működését. Amennyiben az ellenőrzés során hiányosságot tapasztalnak, úgy a rendelkezésre álló eszközeik segítségével minden szükséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy a hibát vagy hiányosságot a leggyorsabban elhárítsák vagy pótolják.

Minden klímaszezont megelőzően, a tavaszi hónapokban kötelező karbantartáson, szükség szerint klímaberendezés javításon esik át minden társaságuk tulajdonában lévő autóbusz. Szakembereik kötelezően kicserélik a klímaberendezések külső és belső szűrőit, kitisztítják és klímafertőtlenítő folyadékkal kezelik a hőcserélőt és a légbefúvójáratokat. Ellenőrzik a befúvómotorok hatásos működését, a hőcserélő hűtőventillátorok üzemképességét. Mérik, szükség esetén beállítják az adott autóbuszra és a klímaberendezésre jellemző nyomásértékeket, ellenőrzik a hűtőközeg mennyiségét. Hűtőközeg hiány esetén először megszüntetik a rendszer tömítetlenségét, majd pótolják a hűtőközeget az optimális működés érdekében. Mindemellett, amennyiben munkatársuk a klímaberendezés hatékonyságának a csökkenését észleli, úgy soron kívüli javításba adja a járművet.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az autóbuszok klímaberendezéseinek hatékonyságát rendkívüli időjárás esetén hátrányosan befolyásolja, ha az adott vonalon viszonylag sok megállóhelyen kell utascserét lebonyolítani. Ilyen esetekben az ajtók hosszú ideig tartó nyitott állapota valószínűsítheti, hogy a megállóból történő kiindulás után a következő megállóig a klímaberendezés nehezen tudja az utasok által elvárt hőmérsékletet elérni.

Hozzátette, természetesen utasaik mellett autóbusz-vezető kollégáikra is figyelnek, a klimatizált pihenőhelyiségeikben hűtött ásványvizet biztosítanak részükre.

A Magyar Vöröskereszt tanácsai

A Magyar Vöröskereszt közleményt adott ki, amiben tanácsokkal látja el a lakosságot azzal kapcsolatban, hogy miként védekezzünk a kánikulában.

Hazánkban idén először adtak ki hőségriadót, mely szerdától vasárnapig tart. Az idei nyáron még több ízben számíthatunk jelentős melegre, ezért a Magyar Vöröskereszt idén is készenlétben áll az extrém hőség idején.

Munkatársaink és önkénteseink az ország több pontján osztanak vizet, valamint szükség esetén alapvető egészségügyi ellátást, és elsősegélyt is nyújtanak. Szervezetünk emellett fokozottan felhívja a figyelmet azokra az óvintézkedésekre, melyek betartásával elkerülhetők a balesetek.

A kánikulai időjárás még a teljesen egészséges szervezetet is megviseli, a kismamák és csecsemők, valamint a szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára, azonban fokozottan fontos az alábbiak betartása:

– Árnyékoljuk lakásunk ablakait, lehetőleg reluxával vagy redőnnyel, zsalugáterrel,

– Éjszaka szellőztessünk, amikor hűvösebb a levegő, ne nappal, amikor meleg van,

– Fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot, legalább 10-15 pohárral (2-3 liter) naponta,

– Kerüljük a cukros, szénsavas üdítőket és alkoholos italokat – lehetőleg vizet, teát igyunk,

– Ha szükséges, hűtsük testünket hideg borogatással,

– Szükség esetén használjunk legyezőt, ventillátort,

– Ha kimegyünk, keressük az árnyékos útvonalakat, és mindig vigyünk magunkkal vizet,

– Töltsük palackunkat folyamatosan csapról vagy ivókútról,

– Ha napra megyünk, hordjunk világos színű, szellős sapkát, amely árnyékolja arcunk, nyakunk,

– Védjük szemünket napszemüveggel, bőrünket naptejjel a káros UV sugaraktól,

– Az extrém melegben szenteljünk a szokásosnál nagyobb figyelmet idősebb vagy beteg rokonainkra, embertársainkra. Segítsük őket bevásárlásaikban, hétköznapi tevékenységeikben, hogy ne kelljen elhagyniuk hűvös otthonukat.

Pihentetik a beavatkozókat

Gombos Erik tűzoltó hadnagy, megbízott szóvivő kifejtette, mivel csupán rövid ideje tart a meleg, ezért nem tapasztalható jelentősebb növekedés olyan káresetek számában, ahol vonulós egységeiknek be kellett volna avatkozniuk. Az állomány védelme azonban ilyenkor is kiemelten fontos.

Kollégáik minden vonulás alkalmával védőitallal ellátva mennek ki a helyszínekre, elhúzódó, többórás káresemények során pedig nem csak védőital biztosítása szükséges, további egységek is érkeznek a helyszínre, akik az elsőként beavatkozók pihentetését biztosítják. Amennyiben a káresemény jellege nem követeli meg, a védőfelszerelést is lehet könnyíteni, ilyenkor a védőcsizma, a bevetési védőruha nadrágrésze, a védőkesztyű és a védősisak viselése a kötelező.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában