Békés megye

2019.06.05. 19:55

Sms-ben is kínálják a gyanús tűzifát

Sokan már ezekben a hónapokban megrendelik téli tűzifájukat. Nem mindegy azonban, hogy honnan szerzik be azt. Az árusok ugyanis számos esetben jogszerűtlen tevékenységet folytatnak, és ez már egy-egy gyanús hirdetés miatt is szemet szúrhat.

Vásári Erzsébet

A napokban egy Facebook-bejegyzésre hívták fel a figyelmünket, melyben egy békéscsabai nő azt panaszolta, hogy számára gyanús sms-t kapott akciós tűzifa hirdetéssel kapcsolatban. Az üzenetben az állt, hogy régi beszállítója keresi fel a címzettet, aki korábban már több alkalommal rendelt rajtuk keresztül konyhakész fát a Bakonyból, és most újabb akciót kínálnak neki, amiről telefonszámukon érdeklődhet.

Szalay Ágnes, a bejegyzés írója érdeklődésünkre elmondta, hogy ő sosem rendelt tüzelőt a Bakonyból, illetve a telefonszáma is titkos, ezért nem érti, hogyan kerülhetett a feladóhoz. Hozzátette, mivel sem aláírást, sem pedig cégnevet nem tartalmazott az üzenet, így az gyanút keltett benne, így a válasz-sms-ben megpróbált azonosítást kérni a küldőtől, amire azóta sem reagáltak.

Csak megbízható forrásból vásároljunk tűzifát! /Illusztráció: Shutterstock/

Az eset kapcsán megkerestük a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot, amelynek munkatársától azt a választ kaptuk, hogy az üggyel kapcsolatba hozható, hasonló jellegű bejelentés eddig nem érkezett a rendőrségre Békés megyében.

Mindeközben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) is információt kértünk, mivel internetes oldalukon a jogszerűtlen adatok között szerepel az a telefonszám, melyről az sms-t küldték. A hivatal válaszában leszögezte, folyamatos ellenőrzés alatt tartják az elektronikus sajtóban és egyéb helyeken megjelenő tűzifahirdetéseket, és szükség esetén azonnal felveszik a kapcsolatot a honlapok üzemeltetőivel, hogy a jogszerűtlen reklámokat minél előbb eltávolítsák oldalukról.

Hozzátették, amennyiben a Nébih olyan hirdetést talál, melyben nem tüntetik fel az úgynevezett EUTR technikai azonosító számot, az jogszerűtlennek minősül. A hazai jogszabályok szerint ugyanis faanyaggal kereskedelmi tevékenységet csak olyan gazdasági szereplő folytathat, aki előzetesen bejelentkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hatósági rendszerébe, majd az adatai nyilvántartásba vételével egyidejűleg a fent említett azonosítót kiadták részére. Ezt követően pedig a faanyag-kereskedelmi lánc szereplője kizárólag olyan hirdetést adhat fel, amiben feltünteti az EUTR-számát is.

Erre azért van szükség, mert ha ilyen azonosítóval hirdet valaki, akkor panasz vagy jogszerűtlen tevékenység esetén az adott személy az adatbázisból egyszerűen visszakereshető, így felelősségre vonható.

A hivatal beszámolójából kiderült, a kérdéses telefonszám 2018. október 11-én egy, a Jófogás hirdetési portálon feladott ajánlatban szerepelt. Feladója ugyan megjelölte magát személynévvel, de EUTR technikai azonosító számot nem adott meg, illetve a megadott néven nem jelentkezett be senki hatósági nyilvántartásukba. A körülményekre való tekintettel a hirdetést töröltették az oldalról, egyúttal a hívószámot felvezették a honlapjukon szereplő „feketelistára”.

Hozzátették, utóbbit azért teszik meg, hogy jelzést adjanak a valótlan adatokról és a megtévesztő hirdetésekről a vásárlóknak. Azt kérték hírportálunktól, hogy a kivizsgálás érdekében a konkrét telefonszámot ne tegyük közzé. Azonban javasolják, hogy vásárlás előtt mindenki győződjön meg honlapjukon arról, hogy az adott tűzifaárus esetleg szerepel-e listájukon jogszerűtlen tevékenység miatt.

A közelmúltban a Nébih több közleményben is igyekezett felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a tűzifa megrendelése előtt győződjenek meg a beszállító személyének hitelességéről, létezéséről, és kizárólag megfelelő iratokkal (számla, szállítójegy) rendelkező fatermékeket vásároljanak. Ez azért fontos, mert a tűzifa az a termék, amelynek a minőségéről, mennyiségéről nehéz a házhoz szállítás pillanatában meggyőződni. Amennyiben utólag veszi észre a fogyasztó, hogy megkárosították, az azonosítatlan eladóval szemben már nem fogja tudni panaszát érvényesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában