Magyar Majális

2019.06.13. 06:55

Sikert arattak Kínában főztjükkel, műsoraikkal a Békés megyeiek

Magyar Majális néven programsorozatot tartottak Pekingben és Sanghajban a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója alkalmából több héten át. A gasztronómiából oroszlánrészt vállaltak mindkét helyszínen megyénk mesterszakácsai, -cukrászai. A kulturális eseményeket megyénkbeli népzenészek, táncosok, kézművesek színesítették produkcióikkal.

Nyemcsok László

A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségét (MNHSZ) dr. Buslig Szonja Andrea, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet igazgatója kérte fel, hogy az eseményeken hungarikum ételeket és egyéb magyar értékeket mutassanak be.

Prohászka Béla elmondta, Pekingben a legnépszerűbb ételek közé tartozott a gulyásleves, a tiszai halászlé, a sült kolbász, a lángos, a Gundel-palacsinta. Az elkészült magyar fogásokhoz hazánk borait, valamint fröccsöket szolgáltak fel. Magyarországot Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, az MNHSZ alelnöke mellett Horváth Ferenc mesterszakács képviselte.

Középen dr. Buslig Szonja Andrea, akinek köszönhetően megyénkből gasztronómusok, népzenészek, kézművesek jártak Pekingben

– A gasztronómiát számos kulturális program kísérte, mely a családok számára napszaktól függetlenül tartalmas elfoglaltságot nyújtott – hangsúlyozta Prohászka Béla. – A rendezvényeket hagyományos magyar kézműves-foglalkozások – Kádár Ferkó fotószínháza, Barcsai Andrea és Fekete Katalin programjai – színesítették, valamint ifj. Csasztvan András és Csasztvan Zsuzska néptáncbemutatót tartott. Pribojszki Ferenc, Vén Miklós és Biszak Bence a népzenét szolgáltatta. Az estéket Gerendás Péter gitárkoncertje tette még feledhetetlenebbé.

A kínai közönség mellett számos külföldi látogató is nagy érdeklődéssel vett részt a kékfestő anyagokból készült ékszereket, mézeskalácsot, nemeztárgyakat készítő műhelyek munkáiban. Kedvelt volt a fotószínház, ahol a magyaros háttér előtt magyar ruhákba öltözve fényképezkedhettek a látogatók.

– Érdekesség, hogy a Magyar Majális pekingi sajtótájékoztatójára 35 különböző média képviselője érkezett – mondta el Prohászka Béla. – Az első napot élőben közvetítette a televízió, már az első órában 2,7 millió nézője volt a programnak. Az új szabályozások miatt az internetes média nem szolgáltathat Kínában statisztikai adatokat, így az össznézőszám kapcsán nem állt rendelkezésre pontos adat.

Beküldött fotók

A sanghaji magyar kulturális és gasztronómiai fesztivált a tévétoronyban, illetve az előtte lévő téren rendezték. Az alsó szinten, ahova a vendégek beléptek, magyar tájakat, ételeket ábrázoló fotókiállítást láthattak. A torony tetején lévő forgóétteremben zajlott a gasztronómiai fesztivál. Ennek során a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége által delegált séfek, cukrászok, valamint együttműködő partnerek készítették el a magyar fogásokat két héten keresztül.

Magyarország és Békés megye gasztronómiáját bemutatta Tímár András, Tímár Albin, Csonka Zsolt, Mucsi Nándor, Balogh László és Mucsi Balázs. A fesztivált Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese nyitotta meg, és fellépett Teremi Beatrix, valamint Kiss Zoltán operetténekes is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában