Fölénk került a mag

2019.06.06. 06:55

Idén gyakoribbak a heves viharok Békés megyében

Gyakran szakadt rá az ég az elmúlt hetekben Békés megyére. Szinte nem volt olyan nap, hogy a nyári melegből ne lépjünk át egyik pillanatról a másikra egy záporba vagy zivatarba. A meteorológustól megtudtuk: oka van annak, hogy térségünkben kiemelkedő volt a csapadékmennyiség.

Vásári Erzsébet

Varga Sándor, az Időkép.hu meteorológusa elmondta, Békés megye csapadékos időjárását az elmúlt egy hónapban főként a lassan áthelyeződő ciklonális zónák okozták. Ezeket erősítette, hogy az utóbbi időben kevésbé dominált az éghajlatunkra egyébként jellemző, nyugatról kelet felé való áramlás.

Helyette – mondhatni – egész Nyugat-Európa térségét elárasztotta a hideg levegő, ami a Földközi-tenger medencéjébe átjutva segítette a mediterrán ciklon kialakulását felettünk. Ennek köszönhetően olykor nagy területen hullott csendesebb csapadék, olykor viszont záporok, zivatarok alakultak ki, néhol erős felhőszakadással egybekötve.

Kifejtette, mindez annak köszönhető, hogy a magasban felettünk vonuló hideg instabil légállapotot eredményezett, tehát mindig alkalmas volt arra a légkör, hogy bekövetkezzen egy-egy konvektív – a hőszállítással, a hőterjedéssel kapcsolatos – csapadék. Ehhez továbbá szükség volt a magas hőmérsékletre és némi napsütésre is, melyek a levegő páratartalmát emelték, ami jól táplálta a záporokat és zivatarokat. A lassú átvonulás miatt ezek egy-egy helyen kifejezetten sok időt töltöttek.

A meteorológus beszámolója szerint az előbbiekhez társulva vonalrendszerbe szerveződött zivatarok jöttek létre, melyek a kiadós esők mellett kisebb-nagyobb tubákat és tornádókat is létrehoztak. Utóbbiakról elmondta, bár ijesztőnek tűnnek, mégsem veszélyesek különösebben, hiszen az amerikaiakkal ellentétben ezek csupán lokálisan tudnak kevesebb kárt okozni.

Az időjárási körülmények miatt térségünkben koncentrálódik a csapadék /Illusztráció: Shutterstock/

Varga Sándortól megtudtuk, Békés megyére jellemző, hogy éppen itt helyezkedik el a fent említett sekély ciklon magja, ami még inkább idevonzza a viharokat, hiszen itt a legalkalmasabb számukra az éghajlat, illetve itt tud jól koncentrálódni a csapadék. A következő pár napra kitérve elmondta: ugyan a hét végéhez közeledve egyre szárazabbá válik a levegő, de napi szinten előfordulhatnak néhol vagy helyenként záporok, zivatarok az instabil légkör miatt.

Dr. Ferenczi Attila háziorvos elmondta, az elmúlt hetekre jellemző időjárás szinte mindenkit megviselt, de leginkább a nők szenvedtek tőle. A fiatalabbak rossz közérzettel és kimerültséggel, állandó fáradtsággal küzdöttek, az idősebbek pedig a menopauzához hasonló tüneteket – hőhullámok, izzadás, érzelmi labilitás – produkáltak. Sokaknál jelen volt továbbá a hétköznapokat jelentősen befolyásoló alvászavar és ingerlékenység is, melyek miatt a balesetek előfordulása is nagyobb volt.

Kifejtette, minél idősebb valaki, annál hevesebben reagál az időjárási viszonyokra, ami főként a szív- és érrendszeri, illetve a jelenlegi magas páratartalom miatt a légzőszervi betegeknél szembetűnő. Utóbbiaknál ugyanis a nehéz levegővétel fulladásos rohamokhoz vezethet, az előbbieknél pedig a kiugró vérnyomás és az infarktus kockázata nő.

A szakember javasolta, hogy szélsőséges időjárás esetén mindenki öltözzön rétegesen, a krónikus betegek pedig gyakrabban mérjék vérnyomásukat, és amennyiben szükséges, emeljék átmenetileg gyógyszeradagjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában